Маунтинборд за начинаещи

0
 

Сподели

Shares

Маунтинбайк за начинаещи - Учителя :-)

Маунтинбордът представлява дъска с големи, помпащи се колела, която посредством страпове се захваща за краката. Управлението й става с тежестта на тялото, а спирането – с помощта на спирачката или със слайд (рязко приплъзване на опашката на борда). Дисциплините са фрийрайд, фрийстайл, бордър х, биг еър. Това, което прави атрактивен спорта, е свободата да се практикува на всякакви терени, както в планината, така и на морския бряг. Спускането с маунтинборд носи същото усещане като сноуборда – имаш свобода и близък контакт с природата, носиш се безшумно, екологично, с учестен пулс и висок адреналин. Ела да покараш и ще усетиш – защото това не може да се опише с думи.

Маунтинборд

Ако искаш да започнеш, но не знаеш откъде и как точно – най-лесно е с момчетата от board.bg, единствените, които предлагат обучение по маунтинборд. Мястото е Борисовата градина, за начинаещи – малко над езерото с лилиите, а по-надолу, в байк парка, всеки желаещ може да усети тръпката от карането на бабуни и скокове. Карвинг техниката може да бъде приложена перфектно на княжевската писта, но по принцип с маунтинборд можеш да се спускаш навсякъде, без ограничения, целогодишно. Едно е сигурно – теренът е твърд, неравен и изпълнен с изненади, затова, за да не бъде първото качване на дъската и последно, е много важно да не се правят никакви компромиси с екипировката. Неслучайно от board.bg работят с шведската фирма РОС, която напълно отговоря на изискванията за безопасност и предпазва в най-голяма степен. Протекцията се състои от наколенки с кори, гащи с протектори на бедрата и опашката, ризница с протектор за гръб, протектори за рамената, гърдите, налакътници, накитници, ръкавици и задължително дълбока каска, пазеща врата. Както се казва, колкото повече, толкова по-спокойно и уверено – пълен напред. Бордовете са различни – от 85 см за деца до 100 см про-дъски с различна по конструкция ходова част – колелата се помпат и това е един от начините да се контролира скоростта. Има модели със спирачка, за кайт закрепването става със страпове – нагласете ги така, че да имате идеален контакт между ходилото и дъската. Стойката е като в сноуборда – колената са леко разтворени, тежестта е по средата на борда, тялото – изправено, управлението става с натиск пети – пръсти, съпроводен с изнасяне на тялото извън дъската. Спирането става със слайд приплъзване на задната част на борда около предния крак или изваждане на краката от страповете и скок.

Маунтинборд за начинаещи

НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА НАЧИНАЕЩИТЕ:
Качете се на борда на равно място и направете командите пръсти – пети, съпроводени с изнасяне на тялото. След като се почувствате сигурни, изберете широко място с лек наклон, завършващо с противонаклон. Пуснете се направо и упражнявайте стойката. Почувствайте борда като част от вас. След това тръгнете по диагонал и опитайте да промените посоката. Първо правете само дъги в двете посоки, а по-късно и цели завои, първо на лесната ви страна, а по-късно и на трудната (всеки има лесна и трудна страна). След това свържете двата завоя, като първо ги правете с голям радиус, после с малък. Упражнявайте завоите във висока и ниска стойка и накрая идва ред на рязкото спиране. Решавате да спрете, изнасяте тялото рязко напред към носа на борда, приклякате долу, хващате дъската с едната ръка, а другата използвате като опора отзад, приплъзвате борда със задния крак, докато застане напряко на наклона и задържате така до напълно спиране. След като имате основните умения, може да споделите този невероятен спорт с приятели, да са насладите на природата, да летите по поляните и пътеките, да изследвате нови места, където винаги сте искали да покарате, Всеки, дошъл в училището на board.bg, ще получи перфектната основа от умения за един сигурен и безопасен старт. Ние предоставяме пълна протекция и екипировка, а заниманията са в удобно за вас време. Обучението може да бъде в група от трима човека или индивидуално.

За контакти, въпроси и записвания – www.board.bg, xrix@abv.bg и тел. 0888883564, Крис.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.