Вихрушки на остров Ливингстън

Уникални кадри от ураганната буря, връхлетяла българските алпинисти на Антарктида

Сподели

Shares
Дойчин Боянов
снимка: Неделчо Хазърбасанов/ Дойчин Боянов на слизане от връх Лясковец. На заден план са върховете Фризланд и Св. Борис

В края на миналия месец приключи последната експедиция на български алпинисти на седмия континент Антарктида – Дойчин Боянов и Николай Петков, придружавани от оператора Неделчо Хазърбасанов. Както стана ясно, при опит за изкачване на един от набелязаните девствени върхове – връх Симеон, екипът бива връхлетян неочаквано от ураганна буря. В последствие Петков определи вятъра като най-силният, с който се е сблъсквал някога, а Дойчин изкачването като едно от най-трудните и продължителни такива. Прибирането им обратно в българската база на острова този ден отнема 28 часа.

По-долу ви предлагаме заснет от екипа таймлапс от снежната премка между върхове Св. Борис и Симеон, който дава известна представа за силата на въпросната буря и нейното бързо настъпване. Ето и едно лиричното описание (струва ни се с литературна стойност) на Петков, споделено на Фейсбук страницата на експедицията: „Вятърът се спуска от върха на планината надолу по склона, завихря се по нащърбения релеф, и с канска скорост и звук пристига при нас. Ти се осланяш на него, за да не те отнесе, той за миг отслабва – колкото да загубиш равновесие, и поривът ти удря шамар от другата страна, който те просва в нокдаун…“

Оператор Дойчин Боянов:

На връх Симеон
снимка: Неделчо Хазърбасанов/ Николай Петков, Дойчин Боянов и Неделчо Хазърбасанов на връх Симеон, януари 2017 г.

Алпинистите ни успяха да постигнат основните цели, които си бяха поставили за своята експедиция на Антарктида, а именно изкачване и измерване на височината на върховете Св. Борис, Симеон и Фризланд. Това са три премиерни изкачвания, тъй като първите два върха бяха девствени, а третият беше достигнат по нов маршрут. Междувременно екипът успя да стъпи за първи път на още един връх – Академия.

Измерването на точните коти на върховете на остров Ливингстън донесе откритието, че връх Фризланд всъщност не е най-високият връх там – това е връх Св. Борис. Беше установено също, че връх Фризланд се е смалил с цели осем метра за последните 13 години (върхът е покрит с ледник), което се свързва с ефектите на глобалното затопляне. Все още предстои изнасянето на официална информация за прецизно измерените планински височини и съпътстващите ги изводи. Очаква се и подробно описание на планината Тангра.

Николай Петков, Дойчин Боянов и Неделчо Хазърбасанов на връх Лясковец
снимка: Дойчин Боянов/ Николай Петков, Дойчин Боянов и Неделчо Хазърбасанов на връх Лясковец, януари 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.