Първо соло, зимно изкачване по стената Трол

Сподели

Shares
стената Трол в Норвегия
снимка: стената Трол в Норвегия

Стената Трол (Стената на тролите) в Норвегия представлява едно от най-големите зимни предизвикателства на алпинизма. От една страна, заради височината и релефа си: цели 1100 м., което я прави най-високата скална стена в Европа, изградена от гнайси (метаморфозни образования), оформили огромни винкели, пукнатини и надвеси, някои издадени на по 50 метра от основната скала. Строежът придобива стабилност единствено през зимата, скован от зимните студове, но дори тогава каменопадите и скалните срутвания са често срещани. Географското положение и северното изложение са други фактори, допринасящи за многото трудности по време на зимни изкачвания. Полярната нощ се явява едно от предизвикателствата. Заради непосредствената си близост до океана (фиорда Ромсдалсфьор на Норвежко море), зимните температури не падат много под нулата, но за сметка на това влагата е значителна, а валежите постоянни. Предотвратяването на измръзвания за дълги престои на терен – от порядъка на седмици, в тези условия е трудно. През денонощието снегът се мени от лед до вода по няколко пъти, което е предпоставка за неясни условия на катерене.

Марек Раганович
снимка: Марек Раганович по време на самостоятелното си изкачване на стената Тро, 11-26 януари 2017 г.

Полякът Марек Раганович пък е човек, който обича големите предизвикателства и е първият решил да предприеме соло изкачване на този страховит отвес през зимата. На всичко отгоре Раганович избира възможно най-трудният вариант – без фиксирани въжета и „базов лагер“. Опитът му представлява и само третото зимно изкачване по стената в историята. Разбира се, Раганович има своята подготовка за подобно начинание, включително три премиерни маршрута на все внушителни локации – Транго тауър (Голямата кула на Транго) в Пакистан, Polar Sun Spire, в Бафинова земя, и именно стената Трол, в Норвегия. Раганович има няколко значими съвместни изкачвания с друг известен полски алпинист, Марчин Томашевски, но соловите експедиции са също доста често по вкуса му.

Взимайки все пак предвид рисковете на избраното начинание, Раганович хваща най-безопасния маршрут („Suser gjennom Harryland“, 6/A3, превод от норвежки, „Кръстосвайки страната на реднековете“), който, макар да стига някъде до половината от височината на скалата Трол, му отнема 16 дълги дни. Suser gjennom Harryland е разположен в крайната лява част на стената, върху сив, компактен гнайс с много стръмни участъци и сериозни надвеси. Състои се от 18 въжета и представлява един от най-техничните маршрути на стената.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.