Етиопия – непозната и различна

0
 

Сподели

Shares

Ира Кюрпанова „каца” на страниците на 360mag.bg, макар и не с парапланера си, и носи редица истории за приключения. Освен, че е неуморен пътешественик, който дава чудни идеи за бягства из съвсем нови земи, Ира умее и прекрасно да хваща преживяванията си в кадри. Първа дестинация – Етиопия.

Етиопия, Ира Кюрпанова
Снимка: Ира Кюрпанова

Никога не бях мечтала да отида в Африка, още повече в Етиопия, но съдбата ме отведе точно там. Даже не беше съдбата, а желанието ми за лятно летене през зимата. В свободното си време летя с парапланер. Това е нещото, което ме кара да се чувствам жива. Та, нуждата ми да се чувствам жива и през зимата, ме отведе в Етиопия – място, което наистина те изважда от обувките. Всичко е различно – хората, земята, храната, всичко. Зоната ти на комфорт става на пух и прах.

Още в първите часове се сблъсках с различното започване на деня. В тази далечна страна денят не започва в 00:00 през нощта, а в 6 часа сутринта и ако случайно имаш резервация или някаква уговорка, която е между полунощ и 6 часа, е много вероятно всичко да пропадне, защото за местните ще е предишният ден, а за теб – днешният.

В Етиопия няма прекалено много чужденци и всички се интересуват от белите, още повече, когато падат от небето. За съжаление, първото нещо, което ти казват е: „пари, пари” … Знаех няколко думи на амхарик като „здравей”, „как си”, „красиво” и още няколко думи, които заедно с огромна усмивка скъсяваха дистанцията безотказно и темата се сменяше. На местните много им харесва да бъдат близо до теб и да им показваш снимките, които си им направил, ако са ти дали разрешение да ги снимаш. Изпадат в истински възторг и много се забавляват.

Етиопия, Ира Кюрпанова
Снимка: Ира Кюрпанова

Основно занимание на жените извън големите градове е носенето на вода, дърва и всичко необходимо за бита. Заменили са делвите с големи туби от олио.

Етиопия, Ира Кюрпанова
Снимка: Ира Кюрпанова

Всичко се случва покрай пътя и е добре да се знае, че там и за секунда не можеш да останеш сам. Хора има навсякъде. Пишкането покрай пътя често е с компания, освен ако не си извадил огромен късмет.

Етиопия, Ира Кюрпанова
Снимка: Ира Кюрпанова

По-голямата част от хората са православни християни. Изключително вярващи са и е почти невъзможно да ядеш месо в сряда и петък. Службите в съботния ден започват още в 2-3 часа през нощта и се огласяват с мегафони, което често пъти води до безсъние. Цената на храната е почти като в България.

Не е необходимо да се спи на скъпи места, защото, когато няма вода – няма вода нито в три звездния хотел, нито в мотела. Наемането на автомобил с шофьор е около 100 долара на ден. За да шофираш там, е необходимо да си голям психолог – да разбираш от реакции на хора, до реакции на крави, кози, магарета, които се движат неспирно по пътищата. Всички хора и животни са една безкрайна върволица, като броеница.

Етиопия, Ира Кюрпанова
Снимка: Ира Кюрпанова

В столицата – Адис Абеба, разходките след залез слънце не са препоръчителни, но ако все пак решите да извършите това приключение, бъдете много внимателни, защото 5/6-годишните деца са много ловки и за секунди оставаш без нещата, които са ти по джобовете.

Етиопия, Ира Кюрпанова
Снимка: Ира Кюрпанова

Вълшебни места крие Етиопия – природа, исторически забележителности. Да попаднеш в местно, нощно заведение със сигурност означава, че си включен в танците. Кафето е невероятно, повечето хора са мили. Ако търсиш различно място и интересно приключение Етиопия е една от дестинациите.

Етиопия, Ира Кюрпанова
Снимка: Ира Кюрпанова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.