Майк Хорн прекоси Антарктида за 59 дни

Сподели

Shares
Майк Хорн на Антарктида
снимка: FB Майк Хорн/ Майк Хорн на Антарктида

Известният пътешественик и изследовател Майк Хорн завърши втория етап от експедицията „От полюс до полюс“ („Pole2Pole“), като прекоси континента Антарктида самостоятелно, придвижвайки се със ски и теглейки зад себе си 200-килограмовия си багаж за 59 дни. Това е много добър резултат с оглед на очакванията му преодоляването на Антарктида да отнеме между три и четири месеца. Според Хорн, изминатият от него маршрут представлява възможно най-дългият траверс на континента (5100 км.) и се осъществява за първи път.

Изследователят стъпи на сушата, напускайки ветроходката си „Пангея“, близо до руската антарктическа база „Новолазаревская“, след което се отправи към Антарктическото плато (3000 м.) и в последствие към Южния полюс. На равните терени Хорн си помага със специално създаденo кайт крило, което има много добро приложение за силните, постоянни ветрове на Антарктида. За целта приключенецът беше оборудван и с „къстъм“ ски обувки, които ползват две позиции – за ходене и за каране на кайт. Обувките са тестов модел на швейцарската фирма за ски екипировка „Dahu“.

Майк Хорн Антарктида Pole2Pole кайт
снимка: FB Майк Хорн/ Майк Хорн на Антарктида
DAHU Майк Хорн
Промодел Dahu Mike Horn

Финалът на избрания от Хорн маршрут е близо до френската антарктическа база „Dumont d’Urville“.

Майк Хорн Антарктида Pole2Pole

Ето и какво казва Хорн в края на антарктическото си приключение: „Може да си мислим, че Антарктида е бяла и еднаква навсякъде, но не е така: теренът, цветовете, структурата на снега постоянно се менят. Естествено, това е по-лесно за разбиране, когато човек има късмета да се озове там.“

Следващото предизвикателство пред Хорн е прекосяване на Антарктическия океан и достигане на Нова Зеландия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.