Сензационен интерес към книгата на Боян Петров

Големият салон на БАН не успя да побере всички желаещи да чуят представянето на текста

Сподели

Shares
Боян Петров първите седем книга наръчник алпинизъм
снимка: peika.bg/ Корица „Първите седем“, изд. Вакон, 288 стр., 25 лв.

Вчера, 6-ти февруари, привечерно, се състоя първото официалното представяне на новата книга от алпиниста Боян Петров „Първите седем“ в Големия салон на Българската академия на науките (БАН). Залата, с 200 седящи места, беше максимално запълнена също и с правостоящи зрители. Въпреки това, голяма част от желаещите да чуят презентацията на Петров трябваше да останат отвън. Сред присъстващите бяха посланика на Ислямска република Пакистан в София, Н.Пр. А. С. Бабар Хашми, Симеон Сакскобургготски, и настоящият министър на околната среда и водите, Ивелина Василева, както и други значими лица. Петров изглеждаше затрогнат от огромния интерес към труда му и заяви, че не е очаквал толкова много хора на представянето на книгата си.

Петров обяснява, че съвсем целенасочено е избрал БАН за място на презентацията си, за да покаже, че в Българската академия на науките работят млади и будни хора, като него, с големи амбиции. До сряда (8-ми февруари) включително в фоайето на сградата (ул. „15-ти ноември“ 1) може да бъде разгледана и авторска фотографска изложба на Петров посветена на Пакистан. Изложбата беше открита от самия посланик на източната държава. Предстои представяне на книгата на Петров в други български градове, сред които Пловдив, Велико Търново, Русе и Благоевград.

„Какво има в тази книга? Разбира се, има описанията на моите първи седем осемхилядника, но и още 13 други върха, по-високи от 5000 метра. Ще ви разведа из върхове на пет континента. Различни географии, различни области на земята“. Така Петров започва представянето на самата книга. „Разказвам как тренирам. Едно е да се чувстваш силен, друго е и цифрите да го покажат. Показвам как избирам екипировка, как планирам всичко – забравя ли нещо, там няма откъде да го купя. Разказвам за живота в базовите лагери. Разказвам и какъв не е животът в планините. Разказвам как може да се аклиматизирате за високата планина. Казвам каква е разликата при катеренето със и без кислород, както катеря аз.“ Петров споделя, че до момента няма подобен литературен труд в българско авторство на пазара. В този смисъл „Първите седем“ може да бъде сметната за първия български наръчник по алпинизъм. „Така го описах, че да има вътре личната история, с какво съм се сблъскал аз, къде съм се спрял, защо не е станало, анализирал съм грешките си“, споделя той по-рано пред телевизия БиТиВи.

Петров заяви, че бъдещите му цели са свързани със събиране на втората част от колекцията на Хималайската корона (14-те осемхилядника в света), без да дава срок за постигането на това. В скорошно интервю той казва, че това ще стане, когато възможностите му и съдбата позволят. В началото на декември, миналата година, Петров сподели, че за 2017 г. крои планове за изкачване на три върха, един, от които, Еверест. Другите два са Чо Ойю (8201 м.) и Гашербрум-2 (8035 м.). Тези намерения ще са валидни обаче само при положение, че процесът на физическо възстановяване на Петров, след катастрофата в Кресненското дефиле, върви добре и той е в състояние да катери в края на пролетта.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Моля дайте информация кога и къде ще е представянето в Пловдив! Благодаря!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.