Сензационен интерес към книгата на Боян Петров

Големият салон на БАН не успя да побере всички желаещи да чуят представянето на текста

Сподели

0Shares
0 0
Боян Петров първите седем книга наръчник алпинизъм
снимка: peika.bg/ Корица “Първите седем”, изд. Вакон, 288 стр., 25 лв.

Вчера, 6-ти февруари, привечерно, се състоя първото официалното представяне на новата книга от алпиниста Боян Петров “Първите седем” в Големия салон на Българската академия на науките (БАН). Залата, с 200 седящи места, беше максимално запълнена също и с правостоящи зрители. Въпреки това, голяма част от желаещите да чуят презентацията на Петров трябваше да останат отвън. Сред присъстващите бяха посланика на Ислямска република Пакистан в София, Н.Пр. А. С. Бабар Хашми, Симеон Сакскобургготски, и настоящият министър на околната среда и водите, Ивелина Василева, както и други значими лица. Петров изглеждаше затрогнат от огромния интерес към труда му и заяви, че не е очаквал толкова много хора на представянето на книгата си.

Петров обяснява, че съвсем целенасочено е избрал БАН за място на презентацията си, за да покаже, че в Българската академия на науките работят млади и будни хора, като него, с големи амбиции. До сряда (8-ми февруари) включително в фоайето на сградата (ул. “15-ти ноември” 1) може да бъде разгледана и авторска фотографска изложба на Петров посветена на Пакистан. Изложбата беше открита от самия посланик на източната държава. Предстои представяне на книгата на Петров в други български градове, сред които Пловдив, Велико Търново, Русе и Благоевград.

“Какво има в тази книга? Разбира се, има описанията на моите първи седем осемхилядника, но и още 13 други върха, по-високи от 5000 метра. Ще ви разведа из върхове на пет континента. Различни географии, различни области на земята”. Така Петров започва представянето на самата книга. “Разказвам как тренирам. Едно е да се чувстваш силен, друго е и цифрите да го покажат. Показвам как избирам екипировка, как планирам всичко – забравя ли нещо, там няма откъде да го купя. Разказвам за живота в базовите лагери. Разказвам и какъв не е животът в планините. Разказвам как може да се аклиматизирате за високата планина. Казвам каква е разликата при катеренето със и без кислород, както катеря аз.” Петров споделя, че до момента няма подобен литературен труд в българско авторство на пазара. В този смисъл “Първите седем” може да бъде сметната за първия български наръчник по алпинизъм. “Така го описах, че да има вътре личната история, с какво съм се сблъскал аз, къде съм се спрял, защо не е станало, анализирал съм грешките си”, споделя той по-рано пред телевизия БиТиВи.

Петров заяви, че бъдещите му цели са свързани със събиране на втората част от колекцията на Хималайската корона (14-те осемхилядника в света), без да дава срок за постигането на това. В скорошно интервю той казва, че това ще стане, когато възможностите му и съдбата позволят. В началото на декември, миналата година, Петров сподели, че за 2017 г. крои планове за изкачване на три върха, един, от които, Еверест. Другите два са Чо Ойю (8201 м.) и Гашербрум-2 (8035 м.). Тези намерения ще са валидни обаче само при положение, че процесът на физическо възстановяване на Петров, след катастрофата в Кресненското дефиле, върви добре и той е в състояние да катери в края на пролетта.

Сподели

0Shares
0 0

1 коментар

  1. Моля дайте информация кога и къде ще е представянето в Пловдив! Благодаря!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.