SUP – Stand Up Paddle Board

0
 

Сподели

Shares

Всичко, което ви трябва, е вода. Без претенции – сладка, солена, вълни, вятър… Звучи прекалено хубаво, за да е сърф… защото не е ли половината от удоволствието в чакането на подходящите условия?

Kerien Taylor, Honolua Stand Up Paddle Board Heat Winner

SUP (от Stand Up Paddle Board) е може би най-лежерната разновидност на сърфа. Това, което ви трябва, е дъска и гребло, оттам насетне нито кой знае каква физическа подготовка, нито специална прогноза – стига ви наоколо да има водно пространство. Дъската е дълга, подобна на лонгборд, най-често между 3 и 4 метра, с една или три финки в задната част.

Корените на SUP-а, разбира се, са хавайски – още 50-те години на миналия век сърфистите използвали големите дъски, като стояли изправени върху тях, придвижвайки се с помощта на гребло, за да имат повече видимост над своите ученици и заобикалящите ги условия. Едва 2000-та година Рик Томас изкарва SUP-а от Хаваите и го пренася в Калифорния.

Новият спорт бързо се сдобива с популярност – главно поради независимостта си от прогноза и възможността да го практикуваш когато си пожелаеш. Разбира се, и тук, както във всеки друг спорт, си има тънкости и период на усвояване на умения.

SUP - Stand Up Paddle Board

Въпреки че SUP-a си се кара екстра на вълни, много по-лесно се научаваш на равна вода. Във вълнение е много по-трудно да запазиш баланс и да се задържиш върху дъската. Имай предвид и че в началото се пада бая, докато свикнеш да стоиш на борда – при падането внимавай, защото освен дъската, имаш и греблото. Най-добре усетиш ли, че падаш, хвърляй всичко и отскочи встрани, така че да избегнеш евентуален удар.

Успееш ли да запазиш баланса върху дъската, всичко става лесно и просто. За разлика от силно адреналиновия приток, който предизвикват останалите форми на сърф, SUP-a е много спокойно, разтоварващо и релаксиращо занимание – нищо чудно, че вече има зарибени, които комбинират карането с йога асани върху борда. Естествено, нищо не пречи да караш яко на вълни, в нета можеш да се разтърсиш за клипчета и да видиш луди хора, които правят маниашки трикове със SUP-a.

ВИЖ ОЩЕ: Скимборд за начинаещи и Бодиборд за начинаещи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.