Надуваеми крила

Историята на надуваемите делтапланери Woopy

1
 

Сподели

Shares

Поредният зимен сезон тече в курорта Вербие, разположен в Швейцарските Алпи, когато интересът на ски и сноуборд инструктора Александър Младенов е привлечен от един необичаен летателен апарат. Веднага след като разбира що е то Woopy крило, Александър усеща, че именно с помощта на непопулярния апарат за летене зимата може да се превърне в едно безкрайно и незабравимо приключение.

Woopy се наричат крилата на надуваеми делтапланери, създадени само преди няколко години от швейцареца Лоренц Кабер Мата. За да се научи да лети с този вид делтапланер, Александър се запознава със самия създател, тъй като крилата са толкова малко разпространени, че не се намират почти никъде.

След запознанството с Кабер Мата и сдобиването с надуваемия делтапланер, историята е ясна – мигновен порив да направиш нещо необичайно, автоматична мисъл да предизвикаш себе си, непреодолимо желание да успееш в нещо, за което човекът не е създаден – да полетиш.
Този вид делтапланери обаче предлагат едно чисто ново изживяване. Първото нещо, което трябва да се отбележи е, чe излитането с тях става от снежен склон и със ски или сноуборд. Причината, поради която не е възможен стандартен старт на полета е, че за да полети, крилото се нуждае от начална скорост от и над 45 км/ч. Това обаче не е случайно – произведените в Швейцария делтапланери са създадени именно за високопланински полети, при които и стартът, и кацалката обикновено са покрити в сняг. Ако се чудите защо на някого би му хрумнало да измисли подобен апарат за летене, отговорът всъщност е много прост – Кабер Мата искал да полети с нещо ново, а тъй като парапланерите, стандартните делтапланери, мотопланерите, самолетите (включително и тези в гражданската авиация) вече били „задраскани” от списъка му с „приспособления, с които искам да полетя следващата година”, той решил сам да си измисли нова „играчка”.

Начинът на излитане обаче съвсем не е най-интересната хрумка при замислянето на делтапланера. Както споменахме, Woopy са надуваеми делтапланери. Изпълват се с въздух в момента на излитането и с помощта на въздухозаборниците и два електромотора. Конструкцията им е твърда и е изградена от алуминиева хоризонтална тръба в центъра на крилото, карбонови накрайници в края с дължина около един метър и надлъжни и напречни греди. Интересно е, че гредите са направени от щеки – много здрави такива, които при кацане на непредвидено място могат да бъдат извадени и използвани като стандартни щеки за ходене. Конструкцията е направена от дуралуминий и карбон, а платът на самото крило е skytex, който е армиран против разкъсване и разделен на отделни камери.

Малките делтапланери позволяват излитане от много малки и къси площадки, заради твърдата конструкция и същевременно много ниското тегло. Цялото крило тежи едва 7,5 килограма, а размахът му е 5.20 м и площ 10 кв.м. Сгънато, Woopy крилото се побира в раница с височина около 1.30 метра, което позволява лесното му пренасяне до точката на излитане. Освен това не са необходими продължителни приготовления преди полет, защото разгъването на крилото става за около 3-4 минути.
Основна част от притока на адреналин по време на полет със сгъваемия делтапланер идва от голямата скорост, с която крилото прелита. Тя може да достигне до 90 км/ч при пикиране, което от друга страна спомага за по-спокойното преминава през турбулентни и термични потоци.

Александър не губи времето си през зимата в курорта Вербие. Започва да се учи да лети с делтапланера, впечатлен от нестандартността и възможностите, които летателният апарат предлага именно за полети на това място. След продължителни тренировки и часове на „опознаване” с планера, Александър, заедно с Мартин Лорен – човекът, който пръв му показва Woopy крилата, решават, че ще направят нещо наистина запомнящо се. Двамата отправят поглед към връх Монфор, издигащ се на височина 3329 метра над курорта, и взимат решение да излетят с надуваемите делтапланери именно оттам.

Начинанието им се превръща в истинско събитие за Вербие. Курортът обявява в сайта си, че двамата приключенци възнамеряват да изпълнят полет от върха с нестандартните делтапланери. По думите на Александър, в деня на полета (който идва след продължително изчакване на подходяща прогноза за време) на върха се събира множество от хора, дошли, за да ги подкрепят, и за да станат свидетели на официално първото излитане от връх Монфор с надуваем делтапланер. След изкачването до старта, цялото преживяване трае кратко – около 6 минути, но остава траен спомен и неизличима тръпка в съзнанията на момчетата. Толкова неизлечима, че следващата цел, към която са обърнали поглед сега е Монблан и полет с Woopy от най-високия връх на Алпите.

Историята на надуваемите крила Woopy е част от Брой ЗИМА 2016 на Списанието. За да се снабдите с него или с някой друг от предишните броеве, свържете се с нас. А за да не пропускате брой в бъдеще, най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. От къде може да се закупи надуваем делтапланер в България?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.