СКИМБОРД за начинаещи

1
 

Сподели

Shares

Началото на скимбординга е в далечната 1920-та година, когато спасителите на Лагуна Бийч – Калифорния, започнали да се пързалят по брега с парчета шперплат. Днес все повече хора използват този начин за забавление на плажа, но технологиите са се развили неимоверно.

Скимборд

В наши дни скимбордингът е един от най-високотехнологичните водни спортове. В професионалните бордове се използват технологии, много по-модерни от тези на съвременните сърфове. Те са адаптирани за максимална лекота, плаваемост и здравина. Въпреки засилващата се популярност на този спорт, Лагуна Бийч още дълго ще остане “north shore” на скимбординга. Повечето от най-легендарните про-та произлизат от района на Лагуна Бийч и не случайно – скимбордингът се е зародил именно тук.

В далечната 1960-та имало група, която карала на Виктория Бийч. Наричали техните бордове “double enders” заради формата им. Те били заоблени от двете страни, но едната била с по-голям радиус, това бил носът на борда. По този начин в онези далечни дни скимърите преминали една нова граница и тръгнали към вълните. Ако попитате петдесет човека кои са най-добрите вълни за скимбординг, ще получите петдесет различни отговора. Всеки има своя собствена версия за „the perfect wave”, но основното е вълните да се разбиват максимално близко до брега.

Вълните на Лагуна Бийч се нареждат на второ място след тези на Кабо Сан Лукас, Мексико. Други перфектни места са плажовете на Санта Круз, Калифорния, Дюи Бийч, Делуеър, и цяла Флорида.

Скимборд

През 70-те скимбордингът вече бил основна част от облика на Лагуна Бийч. Много от децата опитвали и много се отказвали, но няколко от тях се оказали най-важните за този спорт – първата основополагаща генерация била именно тийнейджърите от това време. Текс Хайнс и Питър Прието са част от тази генерация и първите, които взели в ръце модернизирането на скимбординга. Заедно те създали собствена компания, Victoria Skimboards, кръстена на плажа, където карали със своите приятели. Victoria Skimboards била началото на един дълъг процес за спечелване на съмишленици за този малък, но изключително забавен спорт. Компанията не била просто производител, а поддържала и информационен център и организирала първото скимборд състезание в края на 70-те.

Бумът за спорта настъпил през 80-те, когато Том Трейгър се появил каращ на корицата на Sport Illustrated. Но в края на 80-те и началото на 90-те интересът намалял. Едва със завръщането на медии като Skim Online (1994) и SKIM Magazine (1999) – наследник на Skimboard Magazine от 80-те, скимбордингът станал по-активен и професионален, натрупал и база, държаща заинтересованите добре информирани. Тази посока се запазва и в новия век с появата на все повече уеб базирани източници за скимборд информация.

Информирането на скимбордистите по целия свят и сформирането им в общност дава възможност за прогрес, невиждан до сега. В последните години привържениците на скимборда са се увеличили с над 25%. Състезанията стават все по-популярни и добре организирани, а сайтове като SkimOnline – посещавани от хиляди хора всеки ден.

Погледнато към днешна дата, скимбордингът заема малка част от спортния свят. Има много причини за това. Но никой не може да отрече, че дните на скимбординга идват.

ВИЖ ОЩЕ: Бодиборд за начинаещи

Сподели

Shares

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.