1, 2, 3… екшън!

Кой стои зад Actiongraphers?

0
 

Сподели

Shares
Baja Deutschland

Кой стои зад Actiongraphers? Това са фотографите Антон Анестиев и Яна Станчева, партньори в работата и в живота. Двамата са специализирани в областта на екшън спортовете и моторните офроуд дисциплини като рали, ендуро, мотокрос. И обичат фотографията и спортовете, които отразяват, точно толкова, колкото обичат пътуванията и приключенията, свързани с работата им.
В портфолиото им присъстват редица проекти и събития, които са отразявали за марки като Monster Energy и Red Bull. Работят и с повечето европейски списания за моторни и офроуд спортове – сред тях и немското OFFROAD списание, едно от най-големите списания за 4 х 4 автомобили в Европа.
Нямаше как да пропуснем да представим Actiongraphers и на страниците на 360. Защото сме сигурни, ще ги виждате все по-често. За високите скорости, адреналина и улавянето на уникален кадър – говорим си с Антон и Яна.

Атлет: Блейк Самсон

От колко време се занимавате с фотография, и как се насочихте точно към снимането на спорт?
Антон: Двамата сме намерили фотографията в различно време. Аз започнах много рано, преди повече от 17 години. Снимал съм доста време на лента, черно-белите Ilford филми и до ден-днешен не са загубили своето очарование за мен, но през годините фотографията винаги е била хоби, а графичният дизайн – професия. До момента, в който срещнах Яна. Тя снимаше вече от 2 години спортни събития, основно националния дрифт, мотокрос и ендуро шампионат. Заедно решихме да пробваме няколко международни състезания и веднага разбрахме, че като екип сме готови за голямата сцена, и спортната фотография е това, което искаме да правим. Пътуванията, приключенията, срещите с нови и интересни хора са допълнителният фактор да изберем тази изключително трудна и много конкурентна професия.

Атлет: Кристиян Нанов

Специализирате във високоскоростни спортове – какво ви привлича в скоростта?
Яна: Красотата на движението. Екстремните спортове се развиха доста бързо през последните години, появиха се нови дисциплини, атлетите стават все по-добри, а триковете – все по-сложни и опасни. Невероятно е да наблюдаваш уменията на някои от най-добрите състезатели, но истинското предизвикателство за нас като фотографи е в рамките на секунди, а понякога и стотни от секундата, да уловим този перфектен кадър в точният момент, който да покаже същността на даден спорт и да предаде емоцията на зрителите.

Най-голямото предизвикателство при снимането на екшън кадри?
Яна: Екстремните спортове като цяло се случват на места, до които в доста случаи е само по себе си предизвикателство да достигнеш, а когато прогнозата за времето не е твоя страна, всичко може да се промени в рамките на секунди. Планирането на всяко събитие и фотосесия е може би най-голямото предизвикателство, тъй като трябва да се отчетат много фактори, и въпреки че си се подготвил добре, много често се налага да се импровизира, плановете да се променят и да се осъществяват нови идеи. Да бъдеш адаптивен към тази бързо променящата се среда е важно качество, което всеки фотограф е нужно да притежава.

Атлет: Иван Иванов

Кое е събитието, което няма да забравите?
Антон: Без съмнение Erzbergrodeo е събитието, което винаги ще има специално място в нашите сърца. Може би защото беше първото ни голямо международно състезание, което снимахме заедно с Яна, а може би заради звука на тези 1500 ревящи ендуро мотора в една от най-големите мини за желязо в Европа, но тази атмосфера и емоциите, които сме изживели, трудно ще забравим. Всяка година елитът на световната ендуро сцена е винаги там, състезанието се излъчва на живо, а най-добрите фотографи се конкурират за този специален кадър, който ще обиколи медиите по цял свят. Тази година бяхме изключително приятно изненадани да бъдем поканени от централата на Red Bull да се включим в екипа фотографи, отразяващи събитието за тях, а това е признание, което малцина фотографи са получавали.
Яна: Сред офроуд ралитата, които са основна част от работната ни програма, винаги с удоволствие се връщаме всяка година на Rally Albania, което е едно невероятно приключение, продължаващо 7 дни, в което изминаваме над 2000 км из тази дива и красива страна. Дългите крос кънтри ралита определено са нашата голяма страст, тъй като предлагат един наистина уникален начин да опознаеш дадена страна, да срещнеш местните хора и обичаи, извън традиционните туристически места.

Red Bull Sea To Sky 2016

Кажете малко повече за техниката, която използвате?
Антон: И двамата снимаме с техника на Никон. Ползваме обективи, покриващи доста широк фокусен диапазон, така че освен стандартните за професията ни 70-200 мм, 24-70 мм, ползваме и доста широкоъгълни обективи, които са перфектни за близки кадри и за улавяне на цялостната атмосфера на състезанието.
Разчитаме много на светкавици за характерния ни стил, както и на няколко фотоапарата, тъй като обикновено няма време или възможност за смяна на обективи. Всичко това, за съжаление, значително увеличава тежестта на раниците ни, затова за всяко състезание или фотосесия подхождаме индивидуално и взимаме с нас само тази част от техниката ни, която ни е най-необходима.

Pamporovo Freestyle Open 2015

Какво е най-ценното качество, което трябва да притежава един екшън фотограф?
Яна: Креативността и адаптивността са качествата, които според нас правят разликата между повечето фотографи и големите имена в нашата професия. Умението да визуализираш кадъра предварително, да представиш есенцията на определен спорт или качествата и характера на даден атлет чрез изразните средства на фотографията. Но също толкова важно е когато природата не ти съдейства, локацията не е това, което си очаквал, а атлетът не е във най-добра кондиция, да се адаптираш и да изготвиш бързо план Б.

Атлет: Кирил Велков

Как се справяте с неблагоприятните условия по време на снимане – сняг, студ, кал, дъжд…?
Антон: Това безспорно е едно от най-големите предизвикателства. Подготовката е ключова в този случай. Отнело ни е много месеци на проби и грешки, докато намерим подходящата екипировка както за нас, така и за защита на техниката ни. Правилните предпазни средства в случая правят разликата между това дали ще можеш да продължиш да снимаш или ще пропуснеш кадъра.
Разбира се, неизбежно от време на време съсипваме част от техниката ни, но това е нещо, което сме приели за част от работата.

Winter Bike Duel 2016

Споделете някоя професионална тайна или съвет за успех?
Антон и Яна: Опознайте добре спорта или спортиста, който ще снимате. Разговаряйте с атлетите, интересувайте се от триковете, научете се да предусещате как точно ще се развие действието и си представете предварително кадъра, който търсите. Бъдете търпеливи и готови. Не се задоволявайте с нищо друго, освен с перфектния кадър, точно така, както сте си го представили.

Атлет: Кристиян Нанов

Какви спортове практикувате самите вие?
Яна: За съжаление покрай снимането на екстремни спортове, не остава много време за практикуването им, но когато сме в страната и според сезона сме винаги активни. Заедно караме велосипеди, Антон поддържа форма с тенис, а през зимата голямата му страст е сноубордът. Следят се камери и прогнози, а безснежните зими напоследък се превръщат в истински проблем. Аз съм повече по моторните спортове, но напредвам и в сноуборда.

Pamporovo Freestyle Open 2015

Още – на actiongraphers.com

Атлет: Стивиан Гатев

Интервюто ни с Actiongraphers е част от Брой ЗИМА 2016 на Списанието. За да се снабдите с него или с някой друг от предишните броеве, свържете се с нас. А за да не пропускате брой в бъдеще, най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.