Сноуборд трикове за първи път в историята

0
 

Сподели

Shares
Max Parrot
Снимка: Monster Energy

Исторически финал на тазгодишните X Games в дисциплината биг еър при мъжете. За първи път в рамките на организирано състезание бяха изпълнени чисто новите трикове четворен корк ъндърфлип и четворен корк.

Маркъс Кливланд – най-младият участник в състезанието, успя да грабне погледите на тълпата с първия в историята на публичните състезания quad cork. Успешното изпълнение на трика донесе сребърен медал на Кливланд, който е и първият за атлета от X Games. Изненадите в Aспен, Колорадо, обаче не приключват с това.

Макс Парот застана на първото място върху почетната стълбичка в биг еър надпреварата, след като успешно приземи четворен корк ъндърфлип – отново неизпълняван до момента трик.

Max Parrot
Снимка: Monster Energy

За „загрявка“ канадецът Парот започва с бексайд троен корк 1620 върху 25-метровия скок в долната част на Бътърмилк Маунтин и още в самото начало на състезанието дава заявка, че интересното тепърва предстои. Освен него, Марк Макморис и Маркъс Кливланд също са във форма обаче, което предизвиква постоянното редуване на тримата атлети в класирането.

„Това беше откачен финал“ каза Парот. „Всички направо разцепиха.“

Най-голямата емоция във финалите идва обаче във втория рън. Тогава именно Макс приковава вниманието, като опитва невиждан трик, който е с неясно наименование за повечето хора.

„Сам се поставих под огромно напрежение тази седмица, защото исках да направя нещо ново на това събитие“, казва той.

Макс е шести в класирането преди третия скок, но при този опит успява да залепи безгрешно новия „четворен корк ъндърфлип“ и да продължи все едно не се е отлепял от снега. Публиката полудява, а журито го награждава с 46 точки от максимални 50, които заедно с оценката 37 за първия скок, му осигуряват не само най-високото място на подиума, но и записват името му в историята.

„Трябва да призная, че скокът бе оформен идеално, а комбинацията от райдъри и публика превръща X Games в най-добрата сцена за прогрес.“, допълва победителят в тазгодишният финал на X Games в биг еър дисциплината.

Сноубордистите Макс Перат, Маркъс Кливланд и Марк Макморис оформят първата тройка в мъжките биг еър финали, а победните им рънове можете да видите в следващите видеа.

Макс Перат

Маркъс Кливланд

Марк Макморис

Освен, че залепи чисто нов трик и спечели сребро в биг еър финалите, 17-годишният Маркъс Кливланд от Норвегия даде сериозна заявка, че в бъдеще ще бъде един от основните играчи и в слоупстайл сноуборда. Именно той е и носителят на тазгодишния златен медал в дисциплината.

Макс Пaрoт пък, печели златен медал от X Games за четвърти път. Два от предишните му златни медали също са в дисциплината биг еър, а един от победа в слоупстайла през 2014 година.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.