Кампания „Планина, обичам те“

0
 

Сподели

Shares

Какво се получава, когато съберем на едно място любов към природата, няколко луди глави, години опит в планинарството и страст към ученето чрез преживяване? Ражда се “Естествоизпитатели”, а след това и идеята за кампанията “Планина, обичам те!”, която приема за своя кауза създаването на силна и постоянна връзка между децата, младежите и планината.

Планина, обичам те
Снимка: Васил Тодев/Естествоизпитатели

Идеята на кампанията е, да улесни достъпа на децата и младежите до планината, като организира лагери и различни преживявания сред природата. Децата и младите хора, които растат основно в градска среда, не познават планината, отдалечават се от природата, отчуждават се от нея. Това се отразява зле на развитието им – физическото, умственото, психичното, социалното. Ето защо според Естествоизпитателите, които живеят за природата и чрез нея мислят, творят и дишат, е важно да се възстанови тази съществена връзка за всяко дете и всеки млад човек.

Детският лагер е неповторимо преживяване сред природата, чрез което децата ще придобият опитност за пребиваване в планината, ще споделят емоциите и ще учат за себе си, за другите, за планината – как да я разбират, познават, обичат. А това, разбира се, значи и пазят и съхраняват.

За да изпълни целта си, кампанията “Планина, обичам те!” трябва да събере 6000 лв. до края на месец май. Това е първата кампания за набиране на средства на сдружение “Естествоизпитатели”. С тях ще бъде закупена планинарска и туристическа екипировка – палатки, спални чували, раници, шалтета, и др., и ще се провеждат лагери за деца.

Естествоизпитателите не са сами. Веригата магазини “Стената” и Любомир Попйорданов са сред първите, които припознават каузата на “Планина, обичам те!” като своя и станават официален партньор на кампанията. “Кампанията е важна за нас – планината посреща младите хора на България. „Eстествоизпитатели” е едно смислено сдружение с кампания, която подкрепяме като магазини „Стената”. А целта е, да направим планините достъпни за деца и млади хора, които никога не са били сред тях; да създадем една нова общност от приятели на планината, такава каквато я харесваме и може би нейни защитници” казва Любо Попйорданов. Партньорството между “Стената” и Естестествоизпитатели ще се разгърне чрез различни инициативи и форми като например – средства за кампанията ще се набират чрез закупуването на определени стоки в магазини “Стената” и чрез дарения. Така купувачите също стават участници в кампанията и в популяризирането на нейната кауза.

Планина, обичам те
Снимка: Естествоизпитатели

“За нас, Естествоизпитатели, кампанията е една от необходимите стъпки за осъществяване на дългосрочната ни цел да заздравим връзката между младите хора и природата. “Планина, обичам те!” искаме да кажат децата и младежите. “ “Планина, обичам те!” можеш да кажеш и ти! Включи се в кампанията като направиш дарение, станеш доброволец, споделиш каузата ни с хората край теб. Ако пък се сещаш за друг начин да сме си взаимно полезни или имаш естествоизпитателски идеи, които искаш да ни споделиш, пиши ни.” – призовават „Естествоизпитателите”.

Повече за кампанията можете да намерите тук, а събитията и новостите в нея можете да следите на сайта и във фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.