Наслояване на облеклото с екипировка от Scott

0
 

Сподели

Shares

Наслояването на облеклото, по време на физически активности на открито, е най-сигурният начин да бъдем оптимално подготвени за променящите се условия в природата и променящите се характеристики в телата ни (температура, потене, натоварване). За да бъде екипировката ни от полза обаче и да изпълни зададените от производителя характеристики, трябва да знаем как да я използваме и как да съчетаваме отделните компоненти помежду им.

Най-общо, слоевете, които участват в екипировката ни, са три: базов слой (най-близко до кожата) за контрол на влажността; втори, изолиращ, слой за защита от студ и външен слой, шел, който ни предпазва от вятър и дъжд.

Базовият слой помага в регулирането на телесната ни температура, като отвежда влагата, отделена от тялото ни чрез потенето, навън. Целта на базовия слой е да ни запази сухи. Именно сухотата гарантира ниската телесна температура през лятото и предпазва от измръзвания през зимата. При избор на базов слой трябва да имаме предвид, че материите, които се справят с отвеждането на влагата най-добре са: вълна (мерино, като най-добър вариант), синтетика (висококачествени и високотехнологични изкуствени материи) и коприна. Тези материи транспортират влагата далеч от кожата и по-близко до най-външния слой, където тя спокойно може да се изпари.

Термо бельо SCOTT DRI Crew
Термо бельо SCOTT DRI Crew

През зимата най-често в ролята на базов слой влиза термо бельото. Чудесен вариант за термо бельо, което да се справи с влагата и да запази тялото ни топло, е мъжката блуза от Scott DRI Crew. Tя е изработена от съчетание между синтетична и естествена материя, което означава, че са взети най-добрите характеристики и на двата плата. DRI Crew е изработено от 81% полиестер в съчетание с 11% мерино вълна и 8% еластан. Термо блузата е оборудвана с дупки за палците и е много мека на допир. Ако ще използваме този тип слой за по-топло време, е добре бельото да бъде по-скоро хлабаво. Ако обаче времето ще бъде студено – то термобельото трябва да приляга идеално, за да „заключва” топлината, генерирана от тялото. Термобельо, което не приляга достатъчно добре, може да предизвика прекалено прегряване в определени зони от тялото и съответно – недостатъчна защита в други. Трябва да имаме предвид, че описаното като athletic fit бельо, е такова, направено с идея да прилепва плътно.

Вторият слой дрехи служи за запазване на температурата, като „заключва” въздухът близо до тялото ни. Слоят може да бъде от дрехи, изработени както от естествени, така и от синтетични материи, а най-важните характеристики, на които трябва да обърнем внимание са: топлина, тегло, дишаемост.

Мерино вълната е материалът, който предлага много голяма топлина и комфорт при носене, а най-хубавото ѝ качество е, че запазва голяма част от характеристиките си дори и мокра. Гъшият пух от друга страна предлага ненадминато съотношение топлина/тегло и е изключително компресионен. Той е прекрасен избор, когато става въпрос за много студени и сухи условия, но има един основен недостатък: губи по-голямата част от изолиращите си качества, ако бъде намокрен. Въпреки това, на пазара вече са налични високотехнологични материи от гъши пух, който съхнат бързо или не повлияват голяма част от качествата си в следствие на намокряне.

По отношение на синтетичните изолации, в днешно време можем да открием материи, които съчетават най-добрите качества на естествените нишки (като топлина, например), но в същото време са високо дишащи и продължават да „работят” дори и измокрени. Основното предимство на синтетичните материи е, че са много лесни за поддръжка, съхнат изключително бързо и не на последно място – те са единственото решение за хора с алергии към пух или вълна. Съотношението тегло/топлина при висококачествените синтетични материи често е по-добро от това при вълнените, но основният им недостатък е по-ниската компресионна способност.

Като втори слой най-често се използват полари, суитчери, меки шелове и др. Тъй като целта на слоя е да ни запази топли, в много студени условия върху него и под най-горния слой, за който става въпрос по-долу, могат да бъдат добавяни дрехи от типа на пухенките с високи топлинни качества. Още тук обаче ще отбележим, че пухенките не са създадени, за да ни предпазват от вятър и дъжд, така че в дъждовно и ветровито време не можем да разчитаме на тях, без да използваме най-външен слой. Въпреки това, те се представят отлично за изолиране на топлината в сухо и тихо време.

Пухенка Scott Insuloft Explorair Down Premium
Пухенка Scott Insuloft Explorair Down Premium

Пухенката от Scott Insuloft Explorair Down Premium Jacket е именно от онези съвременни иновации, които използват изолация от естествен гъши пух, който обаче има бързосъхнещи качества. Пухът в якето използва технологията HyperDry на Allied Feather & Down, която наименува изолация от гъши пух с изключително високи водоотблъскващи качества. Създадена е след години проучвания и така, че да бъде полезна за направа на екипировка за екстремни условия. Най-голямото предимство на HyperDry пред останалите естествени изолации е, че е изработена така, че да изсъхва максимално бързо, като дори се конкурира със синтетичните си „противници”. Изолацията издържа на продължителна употреба като запазва дълго качествата си и е лесна за поддръжка. Allied Feather & Down определят изолацията като най-добра по отношение на водоустойчивостта. Освен това якето е изработено с технологията Downcel, която гарантира равномерното разпределение на пуха по площта на якето и елиминира възможността за скупчването му на отделни места.

Пухенка Scott Insuloft Explorair Down Premium

Най-външният слой, както споменахме, служи, за да ни предпази от метеорологичните условия и по-специално – дъжд/сняг и вятър. Целта му е да не позволи водните капчици да навлязат през материята до долните слоеве, да спира вятъра, но в същото време да бъде дишащ, за да не спира изпарението на влагата, създадена от собственото ни тяло и отведена до него от по-долните слоеве. Ако най-външният слой е направен от недишаща материя, той може да предизвика конденз, което отново може да ни накара да измръзнем или при по-топло време – да се „запарим”.

Освен, че трябва да следим за водоотблъскващите и дишащите качества на материите за горен слой, трябва да внимаваме и при избора на размер. Дрехата, използвана за горен слой, трябва да бъде достатъчно свободна, за да позволи наслагване на слоеве под нея, но и да приляга така, че да не ограничава движенията ни.

Яке Scott Dryo Plus Jacket
Яке Scott Dryo Plus Jacket

Dryo Plus е техническо яке от Scott, което съчетава модерен дизайн с високи технологии, които да ни предпазят от вятъра и водата. За защитата ни се грижи технологията на Scott DRYOsphere 2L, която предлага водоустойчивост от 10 000 мм и дишаемост 12 000 гр/м2. За да бъде напълно водоустойчива една дреха обаче, не само материята ѝ трябва да е такава. Винаги, когато избираме дрехи за най-горен слой трябва да следим дали шевовете им са подлепени – единственото, което гарантира пълната водоустойчивост на дрехата. Шевовете на якето Dryo Plus са изцяло подлепени, а освен тях водоустойчиви са и циповете. Якето е „оборудвано” с паудър скърт с възможност за свързване с панталона и махаща се, регулируема качулка. Освен джобове по ръкавите, якето има и добавен вътрешен джоб за маска. В областта на талията, якето може да бъде регулирано чрез пристягане само с една ръка, а присягането при китките се осъществява с помощта на велкро лепенки. Областта на китките е ушита с плат от ликра и има дупка за палеца. Мек плат в горната част на ципа предпазва от протриване на брадичката.

Панталон Scott Dryo
Панталон Scott Dryo

Панталоните от Scott Terrain Dryo също са изработени с технологията DRYOsphere 2L, която осигурява водоустойчивост и дишаемост. Всички шевове по панталона са напълно подлепени, така че никаква вода да не навлиза близо до тялото, а циповете също са водоустойчиви. Панталонът е „оборудван” с вътрешни мехове на крачолите срещу навлизане на сняг и система за свързване с якето. Панталонът използва система за проветрение с помощта на ципове и може да бъде регулиран в областта на талията. Terrain Dryo е ушит с топли джобове за ръцете и допълнителни странични и задни джобове.

Посочените модели екипировка от Scott можем да открием в магазините на Scott Bulgaria и онлайн на scott.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.