БОДИБОРД за начинаещи

0
 

Сподели

Shares

Бодибординг в България

ИСТОРИЯ

През далечната 1971 г. Tom Morey се чудел как да разнообрази сърфинг ежедневието си с нещо по-различно от конвенционалните сърф бордове от същата година. След няколко опита той създал дъска, върху която карачът лежал и според него била много по-забавна от сърф бордовете. С патентоването на тази дъска се родил и нов спорт, който се превърнал в един от най-бързо развиващите се в днешно време – бодибордът.

Бодиборд

СТИЛОВЕ

В бодиборда има 3 основни стила:
1. Prone (карачът е легнал върху дъската) – това е най-разпространеният стил, който се води и за базисно ниво за преминаване към останалите стилове.
2. Drop knee – карачът е “полуизправен” върху дъската, като е стъпил с единия крак върху носа на дъската, а другият е свит в коляното и опира върху опашката на борда. Този стил е предпочитан от напреднали карачи и изисква добър баланс върху борда.
3. Stand up – карачът е изправен върху бодиборда и сърфира като на нормален сърфборд – много труден стил, който e слабо популярен преди години. Несъмнено най-трудният от 3-те стила и най-малко практикуваният.

Бодиборд

ЕКИПИРОВКА

Състои се от няколко елемента, всеки от които е с изключителна важност.
1. Дъска – бордовете са с различен shape (извивка, опашка, нос и т.н.) и размер в зависимост от килограмите, височината, стила и нивото на карача.
2. Осигуровки – задължителна част от екипировката! Осигуровките за дъските са различни видове. Най-общо са разделени на такива, които се захващат за бицепса (bicep leash) и за китката (wrist leash). Отделно се делят и по вида на “кабела”, който свързва карача с дъската – прав и “телефонен”. От различните разновидности най-удачният вариант е bicep leash тип “телефонен кабел”.
3. Плавници – задължително да се ползват плавници за bodyboard и осигуровка за тях. Плавниците са къси с меко легло за крака, дренажна дупка, за да изтичат водата и пясъкът от там и твърдо, широко и късо перо. Те са една от най-важните части на bodyboard екипировката.
4. Неопрен – неотделима част от екипировката на всеки бодибордист. Вариациите и моделите са много – най-удачен за всички условия е ‘цял’ неопрен с дебелина не по-малка от 3/2.10

Бодиборд

ПРАВИЛА

За да си спестите неприятни емоции по спотовете, сте длъжни да спазвате няколко простички правила:
1. Уважавай морето и всички карачи на спота.
2. С предимство на вълната е този, който я е хванал най-близо до “брейка” й. Ако си хванал вълна, но някой я е хванал по-близо до брейка, незабавно трябва да я оставиш.
3. Никога не отнемай вълна на някой – това е главно правило в сърфинга. Нарушиш ли това правило, може да отнесеш ругатни, може да се стигне до бой (дори и в България). Ако нарушиш това правило извън БГ (например в Португалия), може да отнесеш сериозна глоба и конфискация на екипировката, наложена от местните сърфисти, на които, повярвай, няма как да се противопоставиш.

Бодибординг в България

СПОТОВЕ

Спотовете в България не са малко, но работят при определени условия и за да хванете добра вълна, ще трябва да следите прогнози и да сте винаги в готовност да потеглите натам.

ВИЖ ОЩЕ: Скимборд за начинаещи

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.