Екипировка за ски инструктори и патрули

0
 

Сподели

Shares
Ски учителите на Бороспорт
Ски учителите на Бороспорт/Снимка: Бороспорт

Ски инструкторите и ски патрулите са хората в зимните курорти, които несъмнено изпълняват едни от най-отговорните професии. Докато се грижат за нашето спокойствие, обезпечават доброто ни прекарване и ни помагат да заобичаме още повече зимната планина обаче, те самите също се нуждаят от защита. Наред със собствените си знания за планината и зимните спортове, ски инструкторите и патрули трябва да могат да разчитат и на сигурна екипировка. Именно добрата екипировка осигурява надеждна защита от студа и позволява на служителите на зимните курорти да извършват качествено отговорната си работа дори когато са изложени на сурови зимни условия.

Тази година Sport Depot екипира общо 116 ски инструктори, 16 ски патрула и 18 души администрация на курорта Боровец с екипировка Helly Hansen. Повече за отговорната си работа в курорта разказват Марияна Големинова и Емил Георгиев – ски инструктор и ски патрулиращ в Боровец.

Sport Depot, Borosport
Ски инструктор Марияна Големинова/ Снимка: Бороспорт

Колко ски инструктора има в момента на територията на Боровец? Колко голям е вашият екип, когато сте дежурни? На територията на Боровец към момента има над 250 ски инструктора, като ски-училище „Бороспорт“ е най-голямото.

Как протича един типичен работен ден? Зависи дали ще имам групов или индивидуален урок, но най-общо казано се запознавам с клиентите и провеждам урока, като подходът е различен и зависи от нивото на клиентите. Обучават се от напълно начинаещи до клиенти, които владеят ски техниката.

Как се научихте да карате ски? Животът на цялото ми семейство е свързан със ските. Баща ми е бил скиор, качил ме е за първи път на ски, когато съм била на 2,5 години, а аз от своя страна качих сина си на ски, когато още нямаше три години.

Кога станахте ски инструктор? От дете, което обожава да кара ски, се превърнах в състезател, след това и в ски инструктор.

Кои са любимите ви ски уроци за преподаване? Най-любимите ми ски уроци са със хора, които за първи път се качват на ски. Истинска радост е да гледаш как постепенно ги завладява магията на ските.

Кое е най-хубавото нещо във вашата работа? Работата с хората.

… и най-лошото? Не са рядкост случаите, когато след една седмица заедно на ски ставаме приятели с нашите гости и е наистина неприятно, когато някой се травмира.

Коя е любимата ви ски писта на Боровец? Писта „Попангелов”.

Кое е любимото ви място за ски през почивния ви ден? Или мечтана от вас ски дестинация? Неутъпкан терен, мястото е без значение.

Работата в планината може ли да се сравни с нещо друго като изживяване, или професия, носеща подобни емоции, или усещане? Работата в планината ти дава усещането за свобода и променя цялостното отношение към живота.

Колко часа на ден и колко дни на сезон работите в снега? Всяка година е различна, но средно по 8 часа над 120 дни в сезон.

В работата си прекарвате по-голямата част от деня навън, лице в лице със сурови условия. Какви са вашите изисквания по отношение на екипировката ви? Комфорт, добра защита.

Как облеклото и екипировката се развиха през годините и с какво сега е по-добре от преди? Определено навлизането на високотехнологичните материали при производството на облекла допринесоха за по-високото качество. По-леки, по-топли, водо- и ветроустойчиви. Не е далеч времето, когато при мокър снеговалеж се прибирахме мокри.

Какво най-много ви харесва в екипировката Helly Hansen, с която сте екипирана в момента? Кои продукти от марката ви допадат най-много? Топли, комфортни, позволяват свобода на движенията. Защитата от студа е надеждна, а в същото време тялото ти диша и не се запарява.

Sport Depot, Borosport
Ски патрулиращ Емил Георгиев/ Снимка: Бороспорт

Какво конкретно включва работата на ски патрула?Работата на ски патрула е комплексна – от подготовка на ски пистата за работа с клиенти, обезопасяване и обозначаване, ежедневна проверка, отваряне и затваряне на пистата, контрол на карането – да бъде безопасно. При инцидент съдействаме с обезопасяване на мястото, изчакване и съдействие на екипа на ПСС.

Какви са профсионалните умения, които трябва да притежава един патрулиращ и какво е необходимо, за да се започне подобна работа? На първо място изключително отговорен човек, отличен скиор, който може да направи правилна оценка за метеорологичната обстановка и съответно да прецени дали да се отвори, или затвори дадена писта.

Разкажете ни малко повече за един типичен работен ден… Сутрин задължително се минава по пистата, ако е необходимо се поставят обезопасителни мрежи или предупредителни знаци, след което пистата се отваря. През целия ден „патрулираме“, съдействаме на по-слаби скиори, контролираме да се кара безопасно, с внимание към всички, които са на пистата и особено към децата.

И разбира се – за един нетипичен (с някоя екстремна ситуация): Имали сме случаи на загубено дете, което трябва да открием, скиори, които излизат извън пистата и им помагаме да се върнат обратно на маркираните писти.

Като патрулиращ какви рискове поемате? Всички рискове, свързани с факта, че първи се спускаме по пистата и проверяваме какво е състоянието. Понякога при лоши метеорологични условия може да има паднали дървета, навят сняг – трябва да сме подготвени за всякакви изненади.

Как се грижите за сигурността на фрийрайдърите, които карат извън обозначените места? Поставяме транспаранти и табели за опасните зони и участъци. Длъжни сме да предупредим къде са опасностите и всички да разберат за тях.

Кое е вашето най-важно правило или принцип, който спазвате, за да осигурите сигурността на пистата и извън нея? Безопасността на първо място.

Работата в планината може ли да се сравни с нещо друго като изживяване или професия, носеща подобни емоции или усещане? За мен няма друго, което да сравня с това усещане. Израснал съм в планината и затова съм избрал тази професия.

Колко часа на ден и колко дни на сезон работите в снега? Продължителността на ски сезона е различен, но средно над 120 дни на сезон по 8 часа на ден.

В работата си прекарвате по-голямата част от деня навън, лице в лице със сурови условия. Какви са вашите изисквания по отношение на екипировката ви? Да бъде с висока защита, пригодена за условията, в които работим.

Как облеклото и екипировката се развиха през годините и с какво сега е по-добре от преди? Несравнимо по-добра, по-лека и с много по-висока защита.

Какво най-много ви харесва в екипировката Helly Hansen, с която сте екипиран в момента? Комфортни за ежедневна работа, подсилени на местата на най-голямото износване, леки и удобни.

Sport Depot, Borosport
Ски инструктор Марияна Големинова/ Снимка: Бороспорт

Бороспорт е дългогодишен партньор на SPORT DEPOT и, освен че разчита на качествена екипировка за своите служители, заедно със SPORT DEPOT подкрепя различни инициативи за популяризиране както на ски туризма, така и на спорта на открито през лятото.

Helly Hansen е една от водещите марки в света за професионална екипировка за ски курорти, ски патрули, планински служби и екипира над 50 топ курорта по света, сред които Аспен, Вейл, Валдизер, 10 0000 ски инструктора от Френскита ски асоциация и др. Професионалната серия облекла на Helly Hansen е полуекипировка, полуинструмент. Разработена е от издръжливи материали, с много специфични характеристики и с високи технически показатели, които да издържат работа в сурови услови.

Интервютата в статията са осъществени и предоставени за публикуване от екипа на SPORT DEPOT.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.