Лодкa от бъдещето

0
 

Сподели

Shares

Електрически катамаран в стил Джеймс Бонд безшумно „лети“ над водата. Има четири подводни криле, които го повдигат над вълните, захранва се от електромотор и развива до 40 км в час.

снимка: Quadrofoil/BNPS

Катамаранът струва 28 144 долара, а първите 100 лодки вече са продадени.

Лодкa от бъдещето
снимка: Quadrofoil/BNPS

Quadrofoil Q2S е двуместна лодка на подводни криле, задвижвана от електрически извънбордов двигател.

Формата на четирите подводни криле създава подемна сила, за да издигне лодката над повърхността на водата. Там тя се движи с минимално съпротивление и е почти безшумна.

Батерията дава пробег от 100 километра с едно зареждане, а разходите при експлоатацията се изчисляват на по-малко от 1.30 долара за един час.

снимка: Quadrofoil/BNPS

Морските инженери от Словения, които са създали лодката, я описват като „впечатляващ, но тих и екологично чист плавателен съд“.

„Нейният тих мотор и нулеви емисии й позволяват да плава в езера, реки, морета и екологични зони, където не се допускат повечето моторни лодки“, казват те.

Според създателите, Quadrofoil е много лесна за управление. Има вграден сензорен дисплей, който показва колко е оставащата енергия от батерията на лодката, както и нейния обхват и скорост.

Кормилото действа като разглобяем ключ, така че никой да не може да стартира двигателя, когато то е свалено.

Има също интегрирана система за управление, чиято цел е да поддържа стабилността на морския съд и предотвратява отклоненията.

А подводните криле изглеждат досущ като тези на самолетите и са монтирани на подпори под корпуса.

Лодкa от бъдещето
снимка: Quadrofoil/BNPS
Лодкa от бъдещето
снимка: Quadrofoil/BNPS

Когато скоростта достигне определена стойност, тя вдига корпуса на лодката над водата, намалява съпротивлението и дава възможност за по-бързо придвижване.

Лодката е конструирана да остава хоризонтална по всяко време, защото конструкцията на крилото поставя центъра на тежестта на осем метра над плавателния съд.

снимка: Quadrofoil/BNPS

Лекият корпус е изграден от композитни материали и тежи само 100 килограма.

Въпреки уверенията, че Quadrofoil е непотопяема и супер стабилна, лодката е оборудвана с две спасителни жилетки, гребло и сигнална свирка за безопасност.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.