Катерачна двойка

Барбара Зангер и Якопо Ларкер

Сподели

Shares
Барбара Зангер и Якопо Ларкер
снимка: barbara-zangerl.at

Рядко четем за значими изкачвания, направени от смесени свръзки – мъж и жена. Едната причина е разликата в теглото на участниците в едно подобно партньорство, свързана с рискове при осигуряването. Втората е, че, на фона на мъжете, жените, които са подготвени да се справят с много големи предизвикателства, са много малко. В този смисъл катерачни двойки като тиролците Барбара Зангер и Якопо Ларкер ни впечатляват и вдъхновяват. Съвсем наскоро двамата успяха да изкатерят заедно в свободен стил един от трудните маршрути в меката на биг уол катеренето – долината Йосемити. Линията носи името „Зодиак“ (8b) и върви по стената Ел Капитан, побира едни от най-трудните характерни за районарелефи в 16 пасажа. Двойката изкачва маршрута за пет дни, но и двамата преминават всички пасажи чисто.

Зангеръл и Ларкер са свръзка поне от година. Миналата година по това време се справят по сходен начин с друг маршрут на Ел Кап – „Ел Ниньо“ (8a+). И двамата катерачи са с доста сериозен опит, което им позволява да се сработят успешно. Ларкер катери от 11-годишен и се е състезавал за националния отбор по спортно катерене и боулдър на Италия. През 2006 г. младежът преоткрива Доломитите, започвайки да се катери на открито и впоследствие пътува в търсене на разнообразни локации до различни точки на света. В момента катери категории 8c+/ 9a. Зангер израства в сърцето на Aвстрийските Aлпи, в компанията на по-големия си брат, който я въвежда в катеренето. Тренира активно от 14-годишна възраст и в момента катери категории до 8с+. Зангер е първата жена, която се справя с предизвикателството „Алпийска трилогия“ или три маршрута – Kaisers neue Kleider(8b+), Silbergeier (8b+) и Berchtesgaden (8b/+), на скалния масив Wilder Kaiser. Изкачването й на „Ел Ниньо“, на Ел Капитан, също представлява първо женско преминаване.

Барбара Зангеръл и Якопо Ларкер
снимка: barbara-zangerl.at

Успехът на Барбара Зангер и Якопо Ларкер на „Зодиак“ е трето преминаване на линията в свободен стил изобщо. Преди да се пробват със същинското изкачване, двойката разучав детайлно ключовите пасажи. За Зангер маршрутът е огромно предизвикателство и тя не се притеснява да сподели това с аудиторията си в дните преди финалния щурм: „Всичко се усеща много, много трудно и не е никак лесно да си представи човек, как може да се премине в един единствен ден.“ Ларкер добавя, вече след преминаването на маршрута: „Повечето от пасажите изглеждаха невъзможни в началото, но с отдаденост и упоритост всичко става в един момент възможно.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.