Най-добрият приятел на бегача: Как да изберем подходящо куче за тренировки

Какво е кучето, което ще тича с хъс след нас

Сподели

Shares

куче бегач

Ако си мечтаете за космат приятел, който да ви придружава по време на редовните бягания в планината, и да се радва на предизвикателството, толкова, колкото вас, ето няколко съвета как да си го намерите. Препоръките са на Джон Андерсън, ветеринар и ултрабегач от Крозет, Вирджиния.

Сивият вълк е добра отправна точка, по която да се ориентираме за вродените възможности и инстинкти на едно куче. Вълците са впечатляващи бегачи на дълги разстояния, които ежедневно изминават по 50-60 км. на ден. Ако погледнем хранителния им режим, който се състои от много протеини и мазнини и съвсем малко въглехидрати, и после лекия им бяг, ще видим, че тези животни са оптималните бегачи, работещи само на мазнини. Те имат сравнително леки тела, с добре разпределена тежест между четирите крака – така те могат да поемат без проблемно натоварването от дълги преходи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да изберем обувки за бягане?

Някои кръстоски между породи правят от получените резултати лоши партньори за бягане. Например кучетата с тъпи муцуни – като булдок, мопс и бостън териер, имат вродени затруднения при дишането и терморегулацията, а малката им височина утежнява опитите им да поддържат човешка крачка. Едно голямо куче също не е гаранция за умел бегач. Някои големи породи – като санбернар, мастиф и дог, имат чести ортопедични проблеми.

Най-подходящите кучета за отдадените бегачи сред нас са повечето породи от среден размер (15-30 кг.) и къса козина. Добри варианти са бигъл, ваймаранер, ретривър, австралийско пастирско куче, бордър коли, немски късокосмест пойнтер и хъски. Естествено чистата порода не трябва да се приема за задължаващо изискване – едно куче от улицата може да крие също толкова големи физически възможности.

Има и едно по-трудно уловимо качество – любовта на кучето към тичането. Повечето кучета я имат – единственото, което им трябва, е подходяща тренировка. Но има и такива кучета, които изглеждат отегчени, когато се налага да ви следват; или такива, които реагират прекалено на автомобили или други кучета. Преценката на характера се оказва едно от най-важните неща, за да се направи един правилен избор.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.