Трезвен старт или не

Да започнем правилно годината

Сподели

Shares

джогинг бягане

Разделянето на годината на месеци, с едни много отличителни имена, е доста полезно нещо. Така можем да следим напредването на годината, да говорим с очакване за любимите ни сезони, да се себеопределяме със зодията си и изобщо да сме в час. Можем и да планираме разнообразни мисии, за да избягаме от скуката. Например, ноември е добро време да си пуснем мустак, а януари – да станем straight edge (да останем трезвени). Във Великобритания януарската мода си има вече име и тя се казва „Трезвен януари“. Заслужава ли си или не, да се включим в това движение, зависи много от позитивите, които ще си спечелим. В следващите редове правим бърз преговор как въздържанието се отразява на спортната ни форма. Съжденията са на старши лектор Матю Барнс, в катедра спорт на Massey University, вторият по големина университет в Нова Зеландия.

Консумацията на алкохол сваля максималната енергия, която имаме на разположение за спорт, но не и притока на кислород. Разграждането на алкохола вкарва токсини в кръвта ни. Един от тях е ацеталдехида, който може да увреди генетичния материал в клетките ни. Смята се, че подобни промени в клетката отслабват способността й да се регенерира. Също, консумацията на големите количества алкохол след силова тренировка могат да повлияят на синтеза на протеини и функциите на ендокринната система. Това от своя страна може да затрудни както физическото възстановяване, така и способността ни да генерираме мускулна маса. Алкохолът също може да наруши нормалната хормонална реакция към физическото натоварване на тялото, което има отношение към мускулната адаптация и регенерация. Консумацията на алкохол се отразява и на нашия метаболизм, което води до трупане на мазнини.

А какъв е случаят с бирата?

чаша с бира

Заради съдържанието си на въглехидрати, електролити и полифеноли, бирата наистина може да има хидратиращ ефект за организма след усилена физическа тренировка. Има обаче много други напитки, които могат да донесат много по-добър ефект, с още по-богато на хидратанти съдържание.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.