Първи белоглави лешояди на свобода в Стара планина

1
 

Сподели

Shares

На 27-ми октомври едновременно бяха отворени клетките във Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и Котел, за да бъдат освободени общо 26 белоглави лешояди, внесени от Испания в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България“, финансиран от инструмента LIFE на Европейската Общност.

Преди пускането в четирите волиери във Врачански Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел се намираха общо 56 белоглави лешояди, осигурени от Фондацията за консервация на лешоядите, Майорка, Испания; Зоопарка в Злин, Чехия и Фонда за дивата флора и фауна. Две от птиците са и дългогодишните обитатели на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора.
На 27-ми октомври едновременно бяха отворени вратите на четирите волиери, за да могат 26 от птиците сами да изберат кога да напуснат клетките. Останалите 30 птици ще останат във волиерите, защото бяха внесени едва през юли тази година и се нуждаят от още време за адаптация и аклиматизация. Освен това оставащите лешояди могат да задържат освободените птици в района, така че да могат да бъдат редовно подхранвани и наблюдавани от екипа на проекта.

В края на деня стана ясно, че на свобода са вече 7 лешояди – един е напуснал сам волиерата във Врачански Балкан, наблюдавана от нашите колеги от Дружеството за защита на хищните птици, два бяха пуснати в Сливен и други четири птици са на свобода край Котел, където е Фондът за дивата флора и фауна. Всички белоглави лешояди, пуснати в рамките на проекта са маркирани с жълти PVC марки, закрепени за двете им крила, с комбинация от черни букви и цифри, които се виждат добре в полет или когато птицата е кацнала. Всяка птица носи и жълт пластмасов пръстен с номер еднакъв с този на крилната марка. Освен това 7 от лешоядите ще носят специални радио-предаватели и един прототипен GPS предавател, които помагат да се проследи тяхното движение и разселване на свобода. Така всяка от птиците може да бъде лесно разпозната в природата.


Източник: Зелени Балкани

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Дано наистина има повече такива добри новини и тези птици да се размножават и живеят спокойно на свобода :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.