Сноуборд с Крис Драгошинов

Сподели

Shares
Крис Драгошинов
снимка: Крис Драгошинов архив

Представяне на проекта „Go Snowboarding“, който се реализира с подкрепата на верига магазини „Drop In“.

Крис Драгошинов е доказателство, че да посветиш живота си на заниманието, което най-много обичаш, има стойност и смисъл – без значение в какво ти е сърцето. Той е и пример за това, че концентрирането на личното време в една тема е единственият начин, по който можем да постигнем истински прогрес в дадена област, да разширим границите на възможното и да оставим следа. Изобщо Крис е един добър образец не за това как да се работи, а направо за това как да се живее – защото работата е неизменна част от живота.

Крис избира призванието си през 91 г., когато се записва в новооткритата специалност в Национална спортна академия – сноуборд. Той е част от втория випуск спортни възпитаници в страната с официално образование в тази сфера. Малко по-натам Крис минава и първия курс за сноуборд инструктори в страната, воден от Виктор Жеков, основоположник на сноуборд спорта в България. В следващите години младият учител работи на Витоша, създавайки първото покление български сноубордисти. В пет от тези години Крис развива своето собствено сноуборд училище „Сноухау“, което затваря врати след окончателното спиране на съоръженията на ски зоната на Витоша. Това го принуждава да смени месторабота си с Австрия, където преподава за кратки периоди в предишни години. В чужбина естествено той продължава да се развива като инструктор и сноубордист на още по-бързи обороти.

Карта БФСки на Крис Драгошинов
снимка: Крис Драгошинов архив
Крис Драгошинов
снимка: Крис Драгошинов архив

Макар да не работи в България вече от 15 години, Крис продължава да се връща тук, за да сподели ценния си опит с родните последователи на така обичания от него спорт – основно чрез организиране на епизиодични работилници по борд спортове – лонгборд, скейтборд, сноуборд. Едно от последните му посещение в България има и по-сериозна мисия и тя е презентирането на нова методология за преподаване на сноуборд пред Българската федерация по ски (БФСки). Системата не е нещо изцяло ново, а по-скоро осъвършенстван вариант на старата, утвърдената версия в много други държави (естествено се наблюдават разлики в различните държави и ски училища). Въпреки това, според Крис, тя е много по-интуитивна, логична за двигателната система, кратка и лесна за обхождане; създадена е с мисъл към ученика и удоволствието от спорта.

Освен с БФСки, Крис реши да сподели методологията си и с аудиторията на 360°, защото, както каза самият той, това е любимото му списание. Медия 360° ще представи системата, която носи името „Go Snowboarding“, в серия от три следващи материала, които ще включват текст и видео.

Поглед върху системата от упражнения „Go Snowboarding“

Няколко споделени мисли ни карат да се доверим на Крис, още преди началото на урока. Например: закъснението за час е равносилно на самоубийство; трябва да се кара толкова мързеливо, колкото позволява теренът; никой ученик не бива да бъде подценяван. Много честна ни се струва и неговата теория, че е нужна една определена база от умения върху дъската, за да продължи карачът да се развива сам, в свой индивидуален стил. Крис също спада към онази голяма група хора, които виждат карането на сноуборд като авторско творчество.

Съответно, разработената от Крис система от упражнения покрива само началните етапи от обучението по сноуборд – от първите движения върху снега до основен завой. Предимството на предложената от него система е в логичната последователност на елементите в нея и обвързаността им от един общ, цялостен поглед и идея. Една от революциите спрямо утвърдената система е изпълнението на много елементи от програмата само с един вързан крак – вариант, който не се използва официално другаде. Целта в случая е улеснение на ученика и позволяване на повече чувство за сигурност върху снега при начинаещия. До подобни решения Крис достига в следствие на дългата си практика и задълбочено наблюдение върху поведението на учениците си. Той работи с хора от различни възрастови групи и с различни физически възможности – включително работа с деца с частична парализа.

Урок на Крис Драгошинов
снимка: Крис Драгошинов архив

Освен това Крис вижда методологията си като интелектуален труд, който има нужда от
постоянна еволюция и това се и случва. „Go Snowboarding“ всъщност е следващ етап от проекта „Грабвайте дъските“ – малка книжка със съвети за сноубординга, издадена през 2006 г. Крис е в постоянен контакт с различни професионалисти в тази област, с които коментира редовно нови практики и продукти, и което разширява идейните му хоризонти. Новите дизайни на сноуборд екипировка са едно от нещата, което го вълнува силно, тъй като смята, че тези продукти правят първите стъпки в спорта по-лесни за много хора.

От Крис може да получите още много ценни съвети, като това, че животът е прекрасен и спортът, макар и много обичан, не е достатъчна причина да рискувате безопасността си. Очаквайте сноуборд уроците на Крис Драгошинов в следващите седмици на 360mag.bg.

Проектът „Go Snowboarding“ се осъществява и разпространява в партньорство с медия 360° и магазини „Drop In“.

Крис Драгошинов
снимка: Крис Драгошинов архив

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.