Теория на оцеляването в бързи води

Среща с каякара Рафа Ортиз

Сподели

Shares

Оказва се, че паданията с каяк са нещо, което може да се тренира, както в повечето ектремни спортове. Рафаел Ортиз е един от най-екстремните професионални атлети в каяка в бързи води. Той харесва да спуска ограмни водопади и държи няколко рекорда в това. Преди шест години той решава, че може да пусне с каяка си Ниагарския водопад – начинание с един предишен опит и трагичен край. Според Ортиз обаче, с достатъчно тренировка водопадът може да се преодолее.

Подготовката отнема три години, в които каякарът пуска едни от най-високите и опасни водопади в света – за да развие добра техника на оцеляване. В следващото видео може да видите концентрирано съдържание от филма „Да преследваш Ниагара“ (Chasing Niagara, 2015), който документира най-бруталните скокове на Ортиз и пътешествието му до различни водопади.


Може да гледате целия филм тук.

След дългия път, който той и екипът му извървяват, Ортиз решава да не се спусне по Ниагрския водопад, когато идва часът на истината, през август 2013 г. Представяте си колко би било трудно едно такова решение и то би могло да бъде разбрано, единствено ако се проследи целия извървян път до взимането му. Затова се налага да изгледате филма.

Планираният скок от Ниагарския водопад е трябвало да се случи от височина 46 метра и под натиска на 6 млн. куб. м вода в минута. Джеси Шарп е единственият човек, който опитва да пусне водопада с каяк, през 1990 г., но в резултат губи живота си. Каякът му е намерен няколкостотин метра по-надолу по реката с цепнатина в него. Шарп има сериозен опит с каяка в бързи води, но от друга страна взима абсурдното решение (такава е информацията според няколко източника) да не носи каска по време на скока.

Историята разказва за общо 13 опита за спускане на Ниагарския водопад, пет от които завършват трагично. Първият и успешен опит е на американката Ани Едсън Тейлът, която преодолява водопада, плавайки в дървен варел. Забавното е, че тя прави това в деня на 63-тия си рожден ден.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.