Kолко по-свободно можеш да се държиш, докато се намираш в свободно падане?

Сподели

Shares

Като свободолюбиви хора, които обичат да престъпват границите – включително на комфортната си зона, фрийстайлът е една от любимите ни дисциплини. Отнася се за всичко. Но колко по-свободно можеш да се държиш, докато се намираш в свободно падане?

През 1992 г. германският парашутист новобранец Олав Ципсер решава да експериментира с различно поведение на тялото по време на своите скокове от самолет. Класическият парашутизъм налага една единствена позиция на тялото при скок и тя е, когато гърдите сочат към земята. Това положение на тялото забавя скоростта на падане и дава повече контрол върху полета. За разлика от него, страничното падане или това с краката или главата надолу, ускоряват движението. Ципсер изучава постепенно тези промени в летежа – постигани с целенасочени движения на тялото, по безопасен начин във въздушен тунел. В следствие на това той дефинира нова концепция за летене в свободно падане, която кръщава свободен полет (Freefly), започва да обучава в нея свои приятели, а в последствие предлага и отворени тренировки. Дисциплината е позната още като фрийстайл скайдайв.

Фрийстайлът изглежда изключително красиво във въздуха – като въздушен танц. Скоковете се изпълняват с предварително разработена хореография и включват динамични движения и статични позиции на тялото, които се сменят постоянно. Преминаването от едно в друго положение на тялото си има свои техники, които се учат и тренират. Прецизността на изпълнението е свързана не само с естетиката на хореографията, но и с безопасността на парашутиста. За да отвори парашута си, дайвърът трябва да съумее да се върне навреме в стандартна позиция – с гърдите към земята, с което да забави скоростта си.

От 2000 г. фрийстайл скайдайвингът е и състезателна дисциплина, включена в световното по парашутизъм. Концепцията за тези състезателни скокове е много любопитна. Надпреварата става в отбори от по двама човека, в които единият е артист, а другият оператор. Заснетото видео е нещото, което се оценява от журито на състезанието, а основната задача на човека с камерата е в намиране на подходяща траектория на движение за заснемане – камерата е малка и закрепена на каската му. Отборите разполагат с по няколко скока, в някои, от които, трябва да изпълнят задължителни хореографии, а в други имат възможност за авторски такива.

Скайдайв отборът на Уил Пени и Йоан Аби е може би най-добрият в света. Запознайте се с двамата професионални парашутисти, тяхното красиво творчество и свободолюбиви възгледи в следващото документално видео, дело на Йоханес Бергфорс, скайдайвър и фотограф.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.