Зимна приказка на български: CloudNine

Сподели

Shares

Обичаме зимата и историите свързани с нея. Докато през минали години сме наостряли уши и отваряли очи за актуалното по снежните склонове в чужбина, вече интересното и качественото се създава и у дома. Тези продукти имат добавена стойност с това, че са оригинални и български, отличават се със собствен стил и послание към потребителите. С темата, зимна приказка на български, искаме да ви представим няколко малки родни производители, които създават висококачествена екипировка, с която да вземете максимално хубави емоции от зимата.

CloudNine Skis and Snowboards

Ски Cloudnine
снимка: Cloudnine Skis and Snowboards FB

Семейство
Зад CloudNine Skis and Snowboards стоят трима приятели. Това са Мирослав Георгиев и Владимир Димитров, страстни планинари и любители на зимните спортове от деца, и Юлиян Арсов, осиновеният от морското крайбрежие привърженик на екстремните спортове. Миро и Влади са инженери по професия, което им позволява да организират сами голяма част от процеса по създаване на ските и сноубордовете. В допълнение идва и опитът на Влади и Юлиян като ски и сноуборд инструктори. Семейството на CloudNine се разширява с присъединяването към проекта на българските скиори Николай Найденов и Вальо Пелтеков и бордистът Тошо Янев.

Cloudnine българска марка сноуборд ски
снимка: Cloudnine Skis and Snowboard FB/ Юлиан Арсов, Мирослав Георгиев и Владимир Димитров

История
През 2014 г. започва изграждане на първата работилница за ски и сноуборд дъски, която се намира в района на град Правец. Там се създават първи прототипи, които се предоставят за тест на треньори, атлети, ски и сноуборд инструктори. Тук съществено участие взимат Николай Найденов, Валери Пелтеков и Тошо Янев. Благодарение на обратната връзка, следващата година (сезон 2015/ 16 г.) се произвеждат подобрени модели. Компанията е основана официално и пуска продуктите си на пазара. След спечелени финансови средства от стартъп предизвикателството “Rinker’s Challenge”, продукцията на CloudNine се мести в нова, по-просторна работилница, с усъвършенствана техническа база.

Технология
Ските и бордовете с марката CloudNine са конструирани по технологията сандвич. “Ползваните материали имат различни характеристики и съответно различните комбинации от тях и оформянето им имат различен ефекти върху представянето на дъската,” обяснява екипа.

“За нас сърцевината е най-важна и отделяме изключително внимание именно на нея. От дървото зависи не само твърдостта, гъвкавостта и тежестта. Сърцевината дава живот на ските и бордовете, което не може да се постигне със синтетични материали. Нашите „сърца“ са изградени от селектирана дървесина от ясен и трепетлика.”
“Друг важен елемент е базата. Нашите продукти имат синтерована база. Заради порестата си конструкция, този вид база абсорбира добре ваксата – по-добре от екструдираната база. Това означава повече скорост и по-дълъг живот на най-долния слой. Ако мразите да бутате на равни участъци – това е решението. Като недостатък може да се изтъкне, че изисква редовно ваксиране. Синтерованата база обикновено се използва във високите класове, както и за направата на състезателни ски и бордове.”

Сърцевината на дъски и ски Cloudnine
снимка: Cloudnine Skis and Snowboards FB/ Сърцевината на дъски и ски Cloudnine

Продукти
Cloudnine произвеждат сноуборд дъски в три различни профила:

Full Rocker – формата наподобява сърф, което придава повратливост и уникално усещане в дълбокия сняг

Rockered Tip and Tail to Flat Mid – носът и опашката започват малко след автоматите, средата е равна. Тази форма е подходяща за All mountain бордисти, които обичат да използват всички дадености на планината. Подходяща е и за начинаещи – лесна за управление и стабилна.

Double Camber to mid Rocker – тази форма спада към т. нар. хибридни шейпове. Има изразен camber под автоматите с много лек rocker между тях. Този тип е подходящ за фрийстайл и джибинг, отличава се с много поп (скокливост) и стабилност.

Тошо Янев, посланик на Cloudnine
снимка: Cloudnine Skis and Snowboards FB/ Тошо Янев, посланик на Cloudnine

Cloudnine Skis and Snowboards ни помогнаха в описването на съвременните производствени методи в материала Историята на сноуборда в Брой Зима.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.