Зимна приказка на български: Balkan Snowboards

Сподели

Shares

Обичаме зимата и историите свързани с нея. Докато през минали години сме наостряли уши и отваряли очи за актуалното по снежните склонове в чужбина, вече интересното и качественото се създава у дома. Тези продукти имат добавена стойност с това, че са оригинални и български, отличават се със собствен стил и послание към потребителите. С темата, зимна приказка на български, искаме да ви представим няколко малки родни производители, които създават висококачествена екипировка, с която да вземете максимално хубави емоции от зимата.

Balkan Snowboards

balkan българска марка сноуборд

Семейство
Идеята за всичко идва от Пламен Петров, Георги Абрашев и Димитър Марков. Началото е поставено през 2012 г., с големия сняг, когато момчетата карат почти всеки ден и сами поддържат дъските си. В средата на сезона една от дъските е вече в много лошо състояние – отворена и с огромни деруги по базата. С много ентусиазъм, компанията успява да я ремонтира. Не след дълго, някой от тях задава въпроса, а защо да не направим дъска?
Дъските Балкан се появяват на бял свят през 2013 г. Първата е доста твърда, класически кембър профил с дължина 156 см. “Чувството да караш, нещо което си създал с ръцете си, беше несравнимо. Подобрявахме конструкцията и усъвършенствахме технологията с всяка нова дъска. Карахме всеки ден”, разказва екипа на Balkan.

balkan българска марка сноуборд
снимка: Balkan Snowboards/ Пламен, Георги и Димитър

История
От чертежите до карането минава доста време. От Balkan вярват, че вниманието в детайлите е от най-голямо значение. Дъските се създават в подножието на Витоша, в малък производствен цех. Компанията е успяла да изгради изцяло затворен цикъл на производство – така не разчита на външни изпълнители и може да гарантира, че дъските се произвеждат качествено, без никакви компромиси. Името Balkan е вдъхновено от Стара планина, каквото е и нейното друго название. Екипът на фирмата произхожда от град Сливен, който е дълбоко свързан с Балкана. „Това е градът на стоте воеводи. В края на турското робство Воеводите са се противопоставяли дръзко срещу османската империя и са изиграли важна роля в пробуждането на българския народ. С името Балкан, ние искаме да запазим българския дух и да го представим в един осъвременен вид на целия свят. Балкан е борба за свобода и независимост. Балкан е безграничен“, обясняват основателите на сноуборд фирмата.

Технология
Сноуборд дъските Balkan следват технологията “сандвич”. Композитната конструкция пекат в преса с натиск от 37 тона. “Сандвичът се състои от множество слоеве, които са слепени помежду си. Можеш да направиш перфектния сандвич с най-добрите съставки, но ако не използваш правилната подправка, той изобщо няма да става за ядене. Тук е същото. Всички компоненти трябва да работят в синхрон за бъдат част от едно цяло”, обяснява екипът. “Всичко започва с едно дърво – сърцевината, от която създаваш форма и характер. Тук ние сме избрали да ползваме дървесина от топола, която е лека и жилава. Към тази сърцевина се добавя армировка от фибростъкло, която й придава допълнителна здравина, там където е нужно. Това е основното.“Конструкцията се допълва от въглеродни нишки и кевлар за още повече здравина, кантове от въглеродна стомана, sidewall, най-бързата база и най-здравия topsheet.”

balkan българска марка сноуборд
снимка: Balkan Snowboards архив/ работилница Balkan Snowboards
Производствен процес на дъските Balkan
снимка: Balkan Snowboards/ Производствен процес на дъските Balkan
Производствен процес на дъските Balkan
снимка: Balkan Snowboards/ Производствен процес на дъските Balkan
Производствен процес на дъските Balkan
снимка: Balkan Snowboards/ Производствен процес на дъските Balkan

Сноубордовете Balkan се отличават и с две допълнителни технологии. Първата е система, наречена x-flex system, която осигурява извънредна гъвкавост в зоната между двата автомата. Втората е Vandal Traction, която представлява комбинация от прогресивен сайдкът радиус и три допълнителни контактни точки по дължината на канта. “Vandal Traction дава усещане за повече сигурност, защото прави дъската по-стабилна във всякакви условия, дори и на лед”, твърди екипа на Balkan.

Продукти
Balkan Snowboards предлагат три разновидности на профили сред моделите си дъски. Те са:

Balkan Mamber – модел за по-агресивно каране с висока скорост; профилът прави дъската твърда и стабилна. “Тази дъска не прощава грешки. Едно по-несигурно движение може да доведе до неприятни изненади. Препоръчва се за напреднали карачи, които знаят какво правят”, съветват от Balkan. Това е профилът на модел „Воевода“.

Balkan Rocka – true twin модел, който прощава технически грешки и е подходяща за учене на нови трикове; профилът му прави дъската лесна за каране. Такъв профил има моделът „Партизан“.

Balkan Mellow Cheese – е оптимална комбинация между Balkan Mamber и Rocka, като дава най-доброто от двата основни профила. Профилът се състои от рокер между автоматите, за повече маневреност, и кембър под тях, за още по-прецизен контрол. “Това е любимият ни профил, който прави дъската по-мека, но в същото време и стабилна, подходяща за каране без компромиси в скоростта или свободата на движенията”, казват от Balkan. Такъв е профилът на модела „Балкан-джи“ и на единствения специфично женски модел „Самодива“.

За създаването на графиките върху дъските, Balkan разчитат основно на собствени идеи и творчество, което е свързано отново с възможността за затворен цикъл на производство.

Дъските Balkan се продават с две години гаранция. Фирмата предлага опцията за пробно каране, което може да се организира в едната от двете бази на компанията – в София или в Боровец. „The Spot е сърцето на Балкан и местенцето, където всеки може да види на живо и да тества дъските или просто да изпие една бира в добра компания след каране“, споделят момчетата.

balkan българска марка сноуборд
снимка: Balkan Snowboards/ The Spot, в Боровец

Общност
„Балкан не се рекламира. Фокусираме се изцяло върху планината, карането и свободата, които първите две ни дават“, твърдят от екипа. Освен отворената покана за споделени приказки на по бира, този зимен сезон фирмата стартира и друга, нова социална инициатива, в принос на сноуборд общността, под формата на свободно разпространявани видео серии. „Идеята на „Shred Hard“ е да се документира преживяното от истинското каране с приятели. Без хеликоптери и световни звезди – само група приятели, които карат и се забавляват“, казват от Bakan. „Всеки може да участва в ‘Shred Hard’. Не е важно да си професионален райдър за да се включиш, нужно е само да се усмихваш и да споделяш емоциите си с добра компания.“

Balkan Snowboards ни помогнаха в описването на съвременните производствени методи в материала Историята на сноуборда в Брой Зима.

balkan българска марка сноуборд
снимка: Balkan Snowboards/ Георги Абрашев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.