БАССЕС предупреждава за повишена лавинна опасност

Сподели

Shares

БАССЕС

Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил публикува на сайта си предупредително съобщение към снежни ентусиасти, които ще практикуват извънпистово каране в следващите дни. Организацията предупреждава за повишена лавинна опасност в планните Рила и Стара планина, в следствие на подадени сигнали от хора, посетили тези места.
Ето и цялото съобщение:

“След значителните снеговалежи в Рила и Стара планина, придружени със силен североизточен вятър се наблюдава висока лавинна опасност и спонтанно паданали снежни дъски. Ситуацията е необичайна. Избягвайте лавиноопасни склонове в следващите дни независимо от изложението им – имаме сведения и снимка на спонтанна лавина в “нулев улей”, района на х. Рилски езера, въпреки, че изложението му предполага да се явява наветрен при тази посока на вятъра.”

Наблюдения на Димитър Димитров от района на Маркуджик 3 (“Лавината”) в Боровец:
“Валежът е значителен, с ниски температури (слаба трансформация) и сериозни промени във вятъра – първо силни З ветрове, вчера и днес – СИ/И. В резултат на което има значителни по размери дъски. Естествено, цялото нещо е върху клека на повечето места и не е слегнало, но това не е пълна гаранция. Днес в района след Маркуджик 3 (разбирайте Лавината) – бяхме свидетели на звукове “whomp”, вкл. мащабно слягане на голяма площ, със сериозен звук тип “детонация”, като от голяма лавина и уникална пропагация на десетки метри”

Има информация за инцидент с лавина на 31.12 в района на хижа Мальовица:
“На 31-ви на обяд, скиор се качва срещу хижата в долната част на заешкия улей. Точно по това време пада съседния на заешкия, който е скрит и не се вижда от хижата и повлича скиора. За радост, хората които са били с него гледат от хижата, виждат че лавината го повлича, отиват и го изравят. Скиорът е бил заровен с главата надолу, като ските му са били над снега. Не е ясно имал ли е лавинна екипировка, информацията е от хижаря.”

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.