Желязна психика и екипировка

Впечатляващи кадри от зимно изкачване на масива Ле Дрю, от Petzl

Сподели

Shares
Масивът Ле Дрю
снимка: summitpost.org/ Les Dru, Mont Blanc Massif

Много хора познават поне по име и форма Пти Дрю, една от седемте в колекцията на най-внушителните скални стени на територията на Европа. Иглата има обаче и по-голям брат, наречен съответно Гранд Дрю. Между двете вертикални скали се намира Северният кулоар на масива Ле Дрю.

Този кулоар е любима катерачна класика от района на курорта Шамони, защото Ле Дрю е разположен именно от тази страна на масива Монблан, на височина от 3754 м. (най-висока точка). Емблематичната форма на скалите се различава ясно още от ж.п. гара Мунтовер, само на 7 км. от селцето Шамони.

Уили Щек по линията "Северен кулоар директ"
снимка: скрийншот видео „Ueli Steck in Les Drus North Couloir Direct“ на Petzl

Кулоарът е изкачен успешно за първи път през 1977 г. от американците Рик Акомазо и Тобин Соренсън. Линията „Дрю северен кулоар директ“ хваща един от най-трудните пътища нагоре в кулоара и е освободена (изкачена със свободно катерене) за първи път от словенската свръзка Андрей Грмовсек и Марко Лукич през 2008 г. (или от Филип Бату и Джеф Мерси през 2007 г.) Тогава катерачите нарочват маршрута за един от най-трудните такива за смесено катерене над Шамони и му дават оценка M8 (7a).

Линията е дълга 800 м. Основните предизвикателства по нея са огромното ледено поле с наклон 60 – 80 градуса във финалната част от маршрута, както дългата суха камина (скален ъгъл) под него. Тези два напрегнати етапи от изкачването са заснети блестящо в едно ново видео на Petzl по време на зимно изкачване на една друга катерачна група, съставена от швейцареца Уили Щек и французите Матю Майнадиер и Джером Пара. Тези кадри всъщност са остатъци от видео материал на компанията, заснет за рекламен клип на една от техните седалки за катерене, модел Sitta.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Трагичен превод, що се излагате така 360?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.