Най-добрите видеа с катерене за 2016

Според списание "Rock and Ice"

Сподели

Shares

Една от водещите медии в света на вертикалния алпинизъм изнесе класацията си за най-гледани видеа на сайта им за 2016 г. Заслужава си да ги видим:

10-то място: Видео разказ на чешкия катерач Адам Ондра за скорошния прелом в спортната му кариера. От активен състезател в дисциплина спортно катерене, 23-годишният младеж се превърна в един от най-добрите скални катерачи, отдадени на личното удоволствие от спорта.

9-то място: Хумористичен пътеводител към първите ви стъпки в катеренето, създаден от канадската филмова къща „IFHT“

8-мо място: Семпло документално филмче на обаче едно много впечатляващо женско начинание. Известната американска катерачка Стеф Дейвис изкачва фрийсоло (без осигуровка) и след това изпълнява бейс скок от върха на скалната игла с прекрасното име Jah Man. Скалата е висока 76 метра и се намира в пустинята на щата Юта.

7-мо място: Зад кадър на катерачния епизод във филма Критична точка (2015 г.) Сцената показва фрий соло катерене на скалите на най-високия водопад в света – Водопада на ангелите във Венецуела, в съвсем реално изпълнение на професионалните атлети Крис Шарма и Дани Андрада.

6-то място: Тийзър към пълнометражния филм на поляка Петър Павличек за прокарването на първият катерачен маршрут в света с трудност 9 b +. В главната роля е отново Адам Ондра, а откъсът включва интересни разсъждения за първите изкачвания, правилните моменти да предприемеш нещо и изправянето пред невъзможното.

5-то място: Интервю с един от най-прогресивните катерачи на боулдър в света, Даниел Уудс, за това как се създават най-трудните боулдър маршрути. Голяма част от разговора е съсредоточен върху съвместните усилия на група катерачи, които работят за обща цел, и усещането за общност.

4-то място: Суров запис от соло изкачване на Алекс Хонълд на скалата Феър Хед, в Северна Ирландия, плюс интервю, в което се опитваме да разберем защо и как. Хонълд решава да пробва маршрута „The Complete Scream“ (8 b, 61 м.) почти спонтанно.

3-то място: Среща с Адам Ондра в катерачната зала и с някои доста силни боулдър движения на стената. Ондра говори за мотивацията и жертвите в това да тренираш шест или седем дни в седмицата.

2ро място: Необичайно артистичен проект на Алекс Хонълд – режисирано видео, в което катерачът е дегизиран и буквално тича по един вертиален скален маршрут в Тахо, щата Калифорния. Става въпрос за римейк на старо катерачно видео на легендата Дан Осман. Хонълд изкачва скалата, която е висока 121 метра, 15 секунди по-бързо от Осман – за 4 минути и 15 секунди.

1-во място: (Спорно е дали това видео заслужава място в тази селекция, но включваме и него, за да бъдем обективни.) Лични кадри на американски катерач, който се среща от доста близо с една доста дълга и страшна, но безобидна змия, позната като черна змия-плъх. Поне може да използвате момента да си напомните, че е нужно да сте поне малко нащрек за змии, докато сте на скали.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.