На гости на най-големите мечки в света

На остров Адмиралти, в Аляска

Сподели

Shares
Карта на архипелаг Александър, Аляска
снимка: gec.cr.usgs.gov/ Архипелаг Александър, Югозападна Аляска

Аляска е дом на едни от най-големите мечки на планетата и територията, позната като Вътрешният проток, включва няколко отдалечени острова, на които живеят повече мечки на квадратна миля от навсякъде другаде по света. Остров Адмиралти e един от тях, разположен в съседство с полуострова на столицата Джуно и посещаван често от туристи именно с цел наблюдение на диви мечки. Островът е наричан още „Кууцнуувуу“ или крепост на мечките на езика на обитаващото местността първобитно население и наистина има рекорден брой мечки от един конкретен вид – Ursus arctos. Животните са привлечени и се изхранват от голямата популация на сьомга в океанските ръкави, прорязващи архипелага Александър. Това са мечки гиганти – често надминаващи тегло от 450 кг., и разбира се спадат към групата на кафявите мечки. Преброени са около 1500 от тези животни на територията на острова, която е 4000 кв. км. Това вероятно е повече от всички мечки, които обитават всички останали диви паркове на САЩ.

Ursus arctos
снимка: wikipedia/ Ursus arctos

Остров Адмиралти посреща туристи, които нямат страх от по-близка среща с тези животни, от началото на месец юни до края на септември, която в северния щат е и полярно лято. Добронамерените зверове, които вече са свикнали с човешко присъствие, са най-лесно намираеми през юли и август. Това е периодът, когато сьомгата хвърля хайвера си. Рибата се придвижва навътре към сушата, търсейки по-спокойни води, в които да се останови. Това прави ловуването за мечките още по-лесно. В тези седмици Пак Крийк, едно от любимите места на мечоците от остров Амиралти, и най-доброто такова за наблюдение отдалеч, се превръща в естествен амфитеатър с постоянен спектакъл. Подиумът е влажно, кално поле, разположено на около 1600 декара, а декорът – високи, тъмни дървета и обрасли с трева брегове.

Екскурзията до остров Адмиралти е много приятна – до острова се стига с полет с малко, едномоторно самолетче – от плаващите, което се хваща от град Джуно. За разходката на острова може да си наемете гид или човек да се разтъпче сам, стига да спзва правилата за безопасност за местности обитавани от мечки. Популярен начин да обиколите района е и като плавате с каяк из ръкавите на Вътрешния проток.

Полет с едномоторно самолетче в Аляска
снимка: Мартина Карагьозова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.