Българските неопрени Runawave играят по гигантски вълни в Испания

На състезанието Oakley La Vaka Gigante

Сподели

Shares
Oakley La Vaka Gigante
снимка: lavacagigante.es

Oakley La Vaca Gigante – или Гигантската крава, на испански, е още едно голямо сърф събитие в направление големи вълни, този път по северното океанско крайбрежие на Пиринейския полуостров. Провежда се в местността Кантабрия, която се смята за мястото с най-сериозен потенциал за големи вълни в Испания и е домакин на двете единствени състезания от този тип (второто е Punta Galea Challenge). Кантабрия е родното място на един от атлетите на българската марки за неопрени за сърф Runawave, Нагай Пунтивейро. Той е на 28 години и е насочил спортната си кариера към дисциплината сърф на големи вълни, докато се издържа с преподаване на сърф на туристи в Кантабрия и на Канарските острови.

Гигантската крава е името, дадено на океанска вълна, която се появява периодично по това крайбрежие, някъде в периода септември – март, и достига височина над шест метра. Атлетите на състезанието – едно от малкото биг уейв събития за аматьори, участват със специална покана от организаторите и на това издание наброяват 48 мъже и едва четири жени. Официалната покана на жени в европейско сърф състезание на големи вълни е феномен и добра новина за дамите, отдадени на тази свръхтрудна дисциплина. Състезателите на La Vaca Gigante могат да се радват и на огромна публика, събрала се от различни части на региона, за да наблюдава изпитанието. Тази година публиката на плаж Ел Бокал наброява 10 000 души.

Oakley La Vaka Gigante
снимка: lavacagigante.es

Правилата на състезанието са следните и са различни за мъжете и жените. Първите разполагат с две влизания във водата от по 40 мин., за които трябва да хванат четири вълни. Шестима човека стартират заедно, от общо 40. Жените имат само един опит с очакване да хванат две качествени вълни за ограничен период от 45 мин. La Vaka Gigante е посетено от световни имена в сърфа на големи вълни, като Джейми Митчъл и Андрю Котън. Въпреки това, победителите на това издание са само европейци. Сред мъжете това са баските Начо Гонзалез и Индар Унануе и италианският професионален сърфист Алесандро Пуи. Нагай Пунтивейро няма толкова голям късмет, както миналата година, когато грабва наградата за най-голяма вълна. Той се класира шести, заради по-слаб резултат на една от четирите вълни, които опитва. При жените, без никаква реална конкуренция, първо място отива при французойката Жъстин Дюпо. Втора става местната сърфистка Мирка Мартин, трета професионалната португалска сърфистка Йоана Андраде.

Нагай Пунтивейро на La Vaca Gigante
снимка: Runawave/ Нагай Пунтивейро на La Vaca Gigante 2016
Джъстин Дюпонт
снимка: justindupont.fr/ Жъстин Дюпо

Атлетите на Runawave нямат единствена роля на посланици на марката, а са реални партньори в развиването й, включително и на линията от продукти. Спортистите предоставят експертни насоки за подобряване на неопрените, които носят, както и идеи за оформяне на индивидуалността на бранда. От своя страна екипът на Runawave е отворен за креативни идеи. Пример за това е персонализацията на личните неопрени на атлетите им, чрез уникални визуални елементи. За Нагай Пунтивейро Runawave изработват специален костюм с десен на петниста крава, в духа на състезанието La Vaca Gigante, определило до голяма степен кариерата и личността на Пунтивейро.

Нагай Пунтивейро на La Vaca Gigante
снимка: Runawave/ Нагай Пунтивейро

Тук може да видите малко живи кадри от събитието:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.