Burton на 40 години

0
 

Сподели

Shares

Burton

Една от най-големите марки в света на сноуборда и пионер в спорта – Burton, навършва 40 години през 2017.

В днешно време, чувайки за премиум бранда, веднага в главите ни изскача думата „сноуборд“. Някога обаче, не е било така. Преди 1977 г., когато Джейк Карпентер започва да шейпва първите прототипи на съвременния сноуборд в барака в задния си двор в южен Вермонт, е имало времена, в които сноубордистите дори не са били допускани до куротите. Докато мнозинството е намирало снърфовете (микс между сноуборд и сърф) за модерна играчка, която да оставят в задния си двор, Бъртън е виждал в тях възможността да помогне на повече хора да усетят удоволствието от сърфа, само че върху сняг. С помощта на приятели и роднини, Джейк поставя основите на Burton – премиум брандът, познат по цял свят днес.

През годините марката не спира да се развива и да допринася за възприемането на сноуборда като спорт, култура и начин на живот.

Списъкът с иновативни продукти, материали и методи, които използва Burton нараства все повече и повече всяка година. Използвайки ги, марката се опитва не просто да подобри продуктите и мисията си. С всяка година Burton подобрява бъдещето на сноуборда и начина, по който светът гледа на него.

Burton Forward

Именно за това е доказателство и колекция 2017 на марката – тя е нещо повече от нови продукти, преплетени с иновации. Тя е най-силното изявление на компанията за последните 40 години. (Новата колекция ще намерите в магазин Drop In).

Ето няколко интересни факта за марката, които може би не знаете и заради които Burton е това, което е днес:

1. Джейк Бъртън поставя основите на сноубордa такъв, какъвто го познаваме днес. Вдъхновен от snurfer-a (идва от snow and surf), Джейк се мести във Върмонт и започва да прави дъски сам на ръка в гаража си през 1977.
2. През 1977 – първата година, в която Burton започват да произвеждат и разпространяват дъски по източния бряг, те продават едва 6.
3. В ранните години на спорта, началото 80-те, е било доста трудно за бордистите да бъдат допускани до ски курортите. Репутацията им на шумни бунтари направила така, че те да бъдат нежелани на повечето места. Джейк Бъртън, обаче активно поддържал кампании, с които да промени нагласите към карачите. През 1982 Suicide Six във Върмонт е първият курорт, който открито отваря вратите си за бордисти, а в сезона на 1984/1985 още 40 курорта правят същото за любителите на сравнително новия по това време спорт. Към 1990 броят им нараства до 476. Колкото и да е странно, и до ден днешен, в Щатите има 3 курорта, където сноубордисти не се допускат.
4. Първото сноуборд състезание в историята всъщност не е било точно сноуборд такова. Провел се през 1982, първият Национален шампионат по снежно сърфиране (The First National Snow Surfing Championships) е едно от важните събития, които помагат сноуборда да бъде припознат като спорт. Макар и стартовата зона да е била обърната наобратно кухненска маса, състезанието привлича над 120 участници. На следващата година Джейк Бъртън поема организацията и от 1985 състезанието е познато като световноизвестния и до днес Burton U.S. Open Snowboarding Championship.
5. През 1989 изгрява звездата на Терйе Хааконсен – един от най-легендарните сноубордисти на планетата. На 15-годишна възраст той се среща с Крейг Кели (един от пионерите в спорта и също така легендарен сноубордист), който по това време е на Burton Tour из Европа. Крейг среща Tерйе в норвежки курорт, където веднага забелязва таланта на младия по това време Хааконцен. Той убеждава Burton да включат Терйе в програмата за развитие на млади карачи, а малко по-късно норвежецът подписва и договора си за про карач на Burton. Само 2 години по-късно, на 17-годишна възраст, Tерйе вече е най-добрият в света и е буквално непобедим на халфпайпа.

За да уважи миналото и отпразнува бъдещето, Burton създават и това видео, което компилира 40-годишната история на премиум марката:

Happy birthday и от нас, Burton!

Магазин Drop In е официалният вносител на Burton за България. Разгледайте и обновеният им онлайн магазин, където ще намерите всичко най-ново от света на Burton у нас. Само сега, ако се регистрирате, ще получите и 10 лв. отстъпка от първата си поръчка.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.