Зимно разнообразие в малките ски курорти (четвърта част)

Сподели

Shares

България е прекрасна страна с богата и разнообразна природа. Планините и хълмовете заемат голяма част от територията на държавата ни, а гъстите гори са обширни и красят планинските пейзажи по невероятен начин. Любовта на българите към снежните спортове има дълга история. Първият ски клуб е основан още през 1918 г. От близкото минало в България са останали голям брой малки ски зони, които се стопанисват и поддържат до ден днешен, но остават малко встрани от вниманието на днешните снежни туристи.

Вярно, тези малки курорти предлагат предимно къси ски писти и работят в по-ограничен период от сезона, но са напълно достатъчни като условия за прекарване на неангажиращи, щастливи, слънчеви дни в снежната планина. Допълнително, те предлагат страхотна възможност да пътуваме и да преживеем нови места, в по-голямо уединение с природата, далеч от динамиката и шума на широко посещаваните зимни курорти.

В следващите редове ще ви споделим идеи за пътуване и ски в разнообразни части на България. Селектирали сме дестинациите така, че да ви гарантираме зимни приключения без повторение. Зимният сезон в представените ски зони продължава от началото на месец януари до края на месец март.

В текста се коментират терени за фрийрайд, които са по презумция лавиноопасни и изискват специална подготовка и високи технически умения на каране. Спусканията в тези зони са подходящи единствено при стабилни снежни условия и в група, в която всеки от участниците е снабден с противолавинни уреди.

Бузлуджа

Ски писта при хижа Бузлуджа
снимка: kazanluk.com

Гледката на комунистическия паметник на Бузлуджа определено би създавала интересна атмосфера за ски туризъм. На северната страна на връх Бузлуджа се намира ски зона от две малки писти. Надморската височина е около 1400 м. Локацията работи ежедневно при наличие на достатъчно сняг и разполага със снегоутъпкваща машина. По-дългата писта, от 600 м. се обслужва от паничков влек, а по-малката, с дължина 300 м. от такъв с ръкохватки. В района има и трасе за ски бягане, което се поддържа от спортен клуб „Сърнена гора“, град Стара Загора. Кратки извънпистови спускания могат да се правят от билото – надолу. До работещата ски зона има достъп по асфалтов път, който подминава хижа Бузлуджа, която е разположена под южния склон на върха, и прави обиколка, за да стигне северната страна. Хижа Бузлуджа посреща туристи и предлага добри условия за нощувка.

Осогово

Ски писта "Осогово"
снимка: Мартин Петров (martinpetrov555.blogspot.bg) / Ски писта „Осогово“

Осоговска планина се намира на границата между България и Република Македония. Планината има овални, просторни склонове с великолепни панорамни гледки. В района има обособен ски център със същото име, който има три писти и трасе за фрийстайл каране. Писта „Осогово“ е най-голямата, с дължина 910 м. и средно ниво на трудност. Трасето се обслужва от влек тип котва. В подножието му има писта за начинаещи, която носи името „Трите буки”. Друга възможност за по-дълги спускания предлага писта „Людмил Янков“, която дели склон с „Фънпарк Осогово“. Тя е дълга 350 м., разполага с машина за технически сняг и е комбинирана с паничков влек с ръкохватка. Фрийстайл трасето е едно от най-лесните, които имаме в България, и е идеално за учене на ски и сноуборд трикове. Линиите на спускане включват разнообразие от боксове, рейлове и скокове. В района има две хижи, които предлагат възможности за нощувка в хармония със заобикалящата природа.

Добринище

Ски писта "Безбог"
снимка: bezbog.com

Град Добринище е познат с възможностите си за почивка вече дълги години, заради минералните си извори. Разположен в полите на Пирин планина, курортът е познат и с условията си за снежен туризъм. Ски пистата – една, но дълга цели 5 км., започва от хижа Гоце Делчев, на 1485 м. н. в. Ски зона „Добринище“ е едно от изключенията сред малките ски курорти в България с това, че разполага със седалков лифт, макар и стар – от 89 г. Ски пистата се поддържа допълнително с оръдия за технически сняг и е разделена на няколко части с различни степени на трудност. Благодарение на достъпът от междинна станция на лифта, трасето е подходящо за карачи от всякакво ниво. Финалът на пистата има дълъг полегат участък, който играе ролята на зона за начинаещи и разполага с два паничкови влека. Ски трасето е заобиколено от иглолистна гора, която в много участъци позволява богати възможности за извънпистово каране. Седалковият лифт качва до хижа Безбог, разположена точно под едноименния връх. До хижата се намира и красиво езеро, познато като Безбожкото езеро. Преходът до връх Безбог отнема около час и половина и води до сравнително безопасни фрийрайд спускания по полегатата му, североизточна страна. Ски зона „Добринище“ работи всеки ден през зимния сезон и се достига от град Добринище, по асфалтов път, който криволичи нагоре в продължение на 12 км.

Белмекен

Ски писта при хижа Христо Смирненски
снимка: selenatur.bg/ Ски писта при хижа Христо Смирненски

Язовир Белмекен се намира в Източна Рила е е най-високият изкуствен водоем в България, разположен почти на 2000 м. н.в. Районът предлага много възможности за туризъм и спорт и е известен най-вече със Спортен комплекс „Белмекен“. С обилната си снежна покривка през зимата, местността има огромен потенциал за практикуване на снежни спортове и разполага с три, откъснати една от друга, ски зони. Всяка от локациите има свои предимства и предлага разнообразие в един достъпен периметър от снежната планина. Най-голямата от пистите е при хижа Христо Смирненски – масивна постройка с хотелски начала. Трасето се поддържа редовно със снегоутъпкващи машини и се обслужва от паничков влек. Втората писта се намира в района на спортната база – средно-късо трасе с паничков влек. На същото място се намират и трасета за ски бягане. В базата може да уговорите и транспорт, който да ви качи към връх Белмекен. Трябва да се взима под внимание опасността от лавини в близките долини, предвид сериозното количество сняг, който пада през зимата. Третата писта се намира в красивата местност „Старина“, дълга е 300 м. и ползва паничков влек. Съвсем близо е разположен и университетския комплекс „Юндола“, който също представлява добра възможност за нощуване.

Kошу баир

Ски писта "Кошу баир"
снимка: http://www.turizamiotdih.com/ Ски писта „Кошу баир“

Писта „Кошу баир“ се намира в един необичаен за ски туризъм район – съвсем близо до град Варна. Тя е разположена на височинка до град Вълчи дол и се използва усилено през зимата, тъй като в местността пада често сняг през зимата. Дължината на пистата е 250 м. и се обслужва от влек тип ръкохватка. Трасето всъщност представлява горска просека, а околната гора е рехава и става за спускане. В края на пистата често седи и някой снежен скок, който се кара от няколко местни поддръжници на фрийстайл спускането. До пистата се намира и хубава стара хижа, която за съжаление в момента не работи. Вълчи дол е отдалечен на около 50 мин. от град Варна. Възможност за нощувка в близост до пистата предлага къща „Каменни двори“.

Запознайте се с другите малки курорти в България в останалите части от поредицата ТУК.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Пропускате няколко ски бази в Стара планина – /Беклемето, Узана/ и в Рила /Семково/ разполагащи с достатъчно писти, ски влекове, машини за обработка, хотели и почивни станции,

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.