Зимно разнообразие в малките ски курорти (трета част)

Сподели

Shares

България е прекрасна страна с богата и разнообразна природа. Планините и хълмовете заемат голяма част от територията на държавата ни, а гъстите гори са обширни и красят планинските пейзажи по невероятен начин. Любовта на българите към снежните спортове има дълга история. Първият ски клуб е основан още през 1918 г. От близкото минало в България са останали голям брой малки ски зони, които се стопанисват и поддържат до ден днешен, но остават малко встрани от вниманието на днешните снежни туристи.

Вярно, тези малки курорти предлагат предимно къси ски писти и работят в по-ограничен период от сезона, но са напълно достатъчни като условия за прекарване на неангажиращи, щастливи, слънчеви дни в снежната планина. Допълнително, те предлагат страхотна възможност да пътуваме и да преживеем нови места, в по-голямо уединение с природата, далеч от динамиката и шума на широко посещаваните зимни курорти.

В следващите редове ще ви споделим идеи за пътуване и ски в разнообразни части на България. Селектирали сме дестинациите така, че да ви гарантираме зимни приключения без повторение. Зимният сезон в представените ски зони продължава от началото на месец януари до края на месец март.

В текста се коментират терени за фрийрайд, които са по презумция лавиноопасни и изискват специална подготовка и високи технически умения на каране. Спусканията в тези зони са подходящи единствено при стабилни снежни условия и в група, в която всеки от участниците е снабден с противолавинни уреди.

Батак

Язовир Батак през зимата
снимка: ribolovenatlas.com/ Язовир Батак през зимата

Повечето хора свързват местността Батак с големия и красив язовир, който се намира там. Макар и не най-популярният сезон, зимата е благоприятно време за туризъм в този планински район – в Родопите. До 2014 г. зоната на язовира се превръща в малък ски курорт през зимата, от две малки писти, от западната и северната страна. На този етап няма изгледи съоръженията да заработят, но въпреки това местността предлага възможности за зимен туризъм. От град Батак тръгват няколко туристически маршрута с добре маркирани пътеки. Изкачването до връх Баташки снежник открива страхотна възможност за фрийрайд спускане обратно към града – северният склон на върха е с малък наклон и лишен от растителност, в следствие на пожар. Маршрутът е с времетраене от 3-4 ч, но на час от върха се намира планински заслон, годен за къмпингуване. Вариантите за нощувка на закрито се намират в гард Батак, тъй като нито една от съществуващите хижи в района не работи.

Семково

Една от пистите на курорт "Семково"
снимка: semkovo.com/ Една от пистите на курорт „Семково“

Местността „Семково“, в Рила планина, има дълга история на спортен център, която започва с построяването на учебно-спортната база на Техническия Университет през 1963 г. Разположен на сравнително голяма надморска височина – около 1700 м., курортът разчита на добри снежни условия. Ски зона „Семково“ има седем работещи писти, обслужвани от ски влекове, основно паничкови. Условията са изцяло на естествен сняг. В курорта все още няма седалков лифт, но се работи по придвижване на проект по изграждането му. Най-голямата писта има дължина 1200 м. и е със северно изложение, което й позволява да работи в голяма част от сезона. Пистата се води черна, за скиори и сноубордисти с високо ниво на умения. Други три писти, със средно ниво на трудност, са с дължина от около 500 м. Ски зоната разполага и с две плаци за начинаещи, обслужвани с влекове тип ръкохватка. Възможности за фрийрайд спускания има от върховете Ангелов, Среден и Аладжа слап, препоръчително по върховите ребра, а не в долините. Достигането до „Семково“ става по живописен планински път, следващ Беличка река. Курортът е разположен на 17 км. от град Белица. Пътят нагоре минава през местността „Стеници“, откъдето идва и популярната легенда за Бела Ица.

Каменица

Хижа Каменица през зимата
снимка: tourism-bg.net

Хижа Каменица (или Беговица) се намира в северната част на Пирин планина, на 1750 м. н. в. Тя е малко по-труднодостъпна от много други хижи, до които стига път за автомобил, но отдалечеността на мястото е част от чара му.
Последният паркинг е на два часа пешаходна разходка от хижата, която представлява добре устроена, масивна, триетажна сграда. Допълнително са изградени няколко симпатични дървени бунгала, които много добре подхождат на заобикалящата дива природа. Голямата височина гарантира дълга зима и съответно до хижата се поддържа малка ски писта, с дължина от 450 м. Пистата се обслужва от паничков влек. Самата Беговишка долина предлага условия за фрийрайд. Възможно е и спускане от билото в посока хижа Пирин, при много добра преценка на снежните условия и личните умения. До началната точка за пешеходния преход до хижата се пътува 21 км. от град Сандански, в посока Полина лъка, по хубав асфалтов път.

Мальовица

Ски писти при ЦПШ Мальовица
Ски писти при ЦПШ Мальовица

Ски център Мальовица е един друг планински курорт с дълга история. Централната планинска школа (ЦПШ), разположена в местността Меча поляна, е основана още през 1959 г. Ски зоната е разположена на около 1700 м. н. в. и се състои от три писти, които работят всекидневно през зимата. Писта „Стената“ или „Улея“ гледа именно към ЦПШ Мальовица и е дълга 900 м. В подножието й се намира Мечата поляна, която се ползва за обучение на начинаещи скиори и сноубордисти. На изток, в по-високата част на курорта е разположена писта „Ръждавица“, която е дълга 1200 м. и сменя различни по трудност участъци, включително и черен. Всички писти разполагат с по няколко паничкови влека. В зоната има и възможности за фрийрайд – в гората около писта „Ръждавица“ и в горялата гора от дясно на голямата паничка при Меча поляна. Пешаходната разходката до хижа Мальовица, разположена в долината на едноименния връх, е лесна и безопасна и е добър вариант за разнообразяване на заниманията на открито. ЦПШ Мальовица е отдалечена на 27 км. от град Самоков. Достига се по асфалтов път, като се подминава село Говедарци.

Беклемето

Ски писта при курорт "Беклемето"
снимка: Хотел „Сима“/ Ски писта при курорт „Беклемето“

„Беклемето“ е малък ски курорт, разположен на 1360 м. н. в. в Троянски балкан, в Стара планина. Локацията предлага условия за ски през целия зимен сезон, благодарение на оборудването си за технически сняг (10 оръдия). В района се намират три писти, които работят всеки ден. Две от тях са с дължина от около 1000 м., обслужвани от паничкови влекове, а третата представлява равна плаца, с дължина 200 м. Ски зона „Беклемето“ предлага и едни от най-добрите в страната писти за ски бягане. Извънпистово каране може да се практикува с повишено внимание в гората, покрай пистата, или в горната част, на билото, което е голо. Отдалечаването от пистата в билната част вече носи лавинна опасност. Курортът се намира на пътя между град Троян и планинският проход Троян-Кърнаре. За разлика от входа от към прохода, пътят от страната на града е проходим дори при по-тежки снежни условия.

Запознайте се с другите малки курорти в България в останалите части от поредицата ТУК.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.