Зимно разнообразие в малките ски курорти (втора част)

Сподели

Shares

България е прекрасна страна с богата и разнообразна природа. Планините и хълмовете заемат голяма част от територията на държавата ни, а гъстите гори са обширни и красят планинските пейзажи по невероятен начин. Любовта на българите към снежните спортове има дълга история. Първият ски клуб е основан още през 1918 г. От близкото минало в България са останали голям брой малки ски зони, които се стопанисват и поддържат до ден днешен, но остават малко встрани от вниманието на днешните снежни туристи.

Вярно, тези малки курорти предлагат предимно къси ски писти и работят в по-ограничен период от сезона, но са напълно достатъчни като условия за прекарване на неангажиращи, щастливи, слънчеви дни в снежната планина. Допълнително, те предлагат страхотна възможност да пътуваме и да преживеем нови места, в по-голямо уединение с природата, далеч от динамиката и шума на широко посещаваните зимни курорти.

В следващите редове ще ви споделим идеи за пътуване и ски в разнообразни части на България. Селектирали сме дестинациите така, че да ви гарантираме зимни приключения без повторение. Зимният сезон в представените ски зони продължава от началото на месец януари до края на месец март.

В текста се коментират терени за фрийрайд, които са по презумция лавиноопасни и изискват специална подготовка и високи технически умения на каране. Спусканията в тези зони са подходящи единствено при стабилни снежни условия и в група, в която всеки от участниците е снабден с противолавинни уреди.

Св. Константин

курорт Св Контсантин
снимка: skfavorit.eu/ Курорт „Св. Константин“

Малкият планински курорт „Св.Константин“ е сгушен между склоновете на планина Родопи, над град Пещера, на 1350 м. н. в. Разполага с три малки писти (около 300 м. дължина), подходящи за начинаещи скиори или по-спокойно каране. Всяка има собствен влек, от най-малките такива – с ръкохватки. Мястото е много живописно и предлага добри снежни условия през целия зимен сезон, като разчита единствено на естествен сняг. Съоръженията работят всекидневно, както и детското ски училище, което е добре развито. Туристите могат да се наслаждават на локацията и на топло, в една от двете чайни до пистите и съседния хотел-ресторант. До курортната зона се достига по обновен път, който тръгва от град Пещера и продължава 18 км. Пътят се почиства редовно.

Хижа Плевен

Хижа Плевен
снимка: apriltsi.net/ Хижа Плевен

Хижа Плевен се намира високо в Стара планина, в подножието на връх Ботев, на 1504 м. н. в. Пътят за автомобили свършва преди хижата, която се достига с 45-минутен пешеходен преход. Хижата поддържа две ски писти и едно трасе за начинаещи, които се намират в непосредствена близост до сградата й. Първата е със среден до стръмен наклон и дължина 950 м. и се обслужва от влек тип паничка. Втората е по-лесна и къса – 600 м. и е с по-малките влекове, с ръкохватки. Зоната за начинаещи има собствен влек, 250 м. Поддържаните ски трасета са заобиколени от широколистна гора, която позволява извънпистово каране. Отделянето от пистата трябва да е с повишено внимание, защото в близост се намира скален венец, от който може да се изпадне. В горните част на планината, към върха, съществува висока лавинна опасност. До хижа Плевен се стига през град Априлци. В града се държи посока квартал Видима и след излизане от населеното място се кара в продължение на 5 км. по асфалтов път, преди достигне на последния паркинг за автомобили преди хижата.

Картола

Ски зона Картола
снимка: Курорт „Картола“ ФБ/ Писта на ски зона „Картола“

Ски зона „Картола“ се намира на 9 км. от родопското село Момчиловци, на 1700 м. н. в. Условия за каране на ски и сноуборд има на малка писта, обслужвана от собствен влек. Локацията поддържа и малък фрийстайл парк. Фрийрайд спускания могат да се практикуват от връх Свети Дух към съседното село Кутела. Зоната работи и през делнични дни. Достигането до „Картола“ е по панорамен път, свързващ градовете Смолян и Лъки.

Паничище

Ски писта пред хижа Рилски езера
снимка: rilskiezera.bg/ Ски писта пред хижа Рилски езера

Ски зона „Паничище“ представлява една доста обширна планинска местност в Рила планина, която включва лифтовите съоръжения около хижа „Рилски езера“, тези в района на хижа „Пионерска“ и няколко писти в самото курортно градче.

Седалковият лифт под хижа „Рилски езера“ тръгва от 1585 м. н. в. Успоредно с него нагоре върви една голяма ски писта (2200 м.) и няколко ски пътя (общо 5,5 км.). Пистите са заобиколени от гора, която предлага много добри условия за извънпистово каране, при достатъчно сняг. В повечето участъци гората е сравнително рядка, с нисък до среден наклон. Пред самата хижа „Рилски езера“ е разположена една широка писта, с дължина 1200 м., която изисква по-напреднали умения на каране. Тази писта се обслужва от паничков влек, който осигурява достъп и до няколко фрийрайд линии по-нататък по билото. Тази зона е подходяща единствено за скиори и сноубордисти с много добра техника и опит в извънпистовото каране. В непосредствена близост до долна станция на седалковия лифт, до хижа „Пионерска“, се намира малка писта за начинаещи, с дължина 400 м., както и детска писта, обслужвана от лифт тип „магически килим“. Горната станция на седалковия лифт е изходна точка за много туринг маршрути – към района на Рилските езера, хижа Иван Вазов, връх Мальовица. В двата края на курортното градче Паничище има още две малки писти, обслужвани от най-малките влекове-ръкохватки, познати под имената „Бекяра“ и „Маджера“. Втората е разположена по-високо и често предлага малко по-добри снежни условия. В самото селище, пред хотел „Магнолия“, се намира трета писта, която е за съвсем начинаещи. При добри снежни условия, съоръженията на тези писти работят всекидневно.

Пършевица

Хижа Пършевица
Хижа Пършевица през зимата

Във Врачанския Балкан, почти на връх Бегличка могила, е кацнала хижа Пършевица, която разполага със собствена малка ски писта и просторни, полегати склонове за извънпистови спускания. Надморската височина е 1300 м. Самата писта е дъга 1200 м. и се обслужва от паничков влек, който работи предимно пред уикендите. Втора писта със собствен влек предоставя пространство за обучение на начинаещи скиори. Популярен туринг маршрут в района е от хижа Пършевица до връх Околчица. Пътеката минава през местността Боров камък, като продължава по билото до поляните над водопад Скакля, откъдето тръгва колова маркировка на изток за върха. До хижа Пършевица се достига по пътя за пещера Леденика. Подминава се отбивката за пещерата и се продължава към мандра „Пършевица“. Пътят е в добро състояние и дължина 23 км. Проходимостта му е гарантирана, заради ежедневния достъп до мандра „Пършевица“.

Запознайте се с другите малки курорти в България в останалите части от поредицата ТУК.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.