Филмът „Island Born“ с Ейки Хелгасон

Сподели

Shares
Ейки Хелгасон в "Island Born"
снимка: Monster Energy

С тази публикация основно искаме да ви кажем. че сноуборд филма „Island Born“ е вече онлайн. Ще си позволя обаче да пиша надолу в единствено число и да добавя няколко лични впечатления, които вярвам са интересни.

Продукцията „Island Born“ е колкото сноуборд филм, толкова и документалка за Ейки Хелгасон – по-големият от известните братя Хелгасон, и двамата професионални сноубордисти, родени в Исландия. Това е едно много впечатляващо видео във всички аспекти – високо ниво на каране, много красиви кадри, интелигентно съдържание и силен криейтив. Неща, в което вярвам ще се убедите сами, след като изгледате филма. Темата Исландия също е вълнуващ елемент, на който ще се спра първо.

По стечение на обстоятелствата, първият исландец, с когото имах щастието да се запозная, беше запален сноубордист. Засякохме се на курс за сноуборд инструктори в Австрия. След няколко разговора с него останах много изумена от мнението му за Исландия: Той почти мразеше страната си за това, че няма достатъчно добре развити условия и култура на каране – макар да има сняг през зимата и планини. Съответно, за него Австрия беше рай на сноуборда, който той беше готов да не напусне дълго време.

Миналата година посетих Исландия и я намерих за едно изключително впечатляващо и красиво място, на което определено има възможности за каране на сноуборд и ски, стига да приемаш малко повече дивотия. Планините представляват голи снежни хълмове, а ски курортите са малки по-мащаб и общо взето се броят на пръстите на двете ръце. Основната част от терена е див и девствен, а пейзажът е истински уникален и дава възможност за развинтване на въображението по невероятен начин. Филмът на Ейки Хелгасон успява да покаже точно това и по тази причина го оценявам като едно много ценно видео. Освен това има много готини хумористични моменти.

И сега по същество за видеото. Продуциран е от нюйоркската филмова къща Studio Zoo, която по принцип не прави снежни филми и съвместни проекти с медия „Monster Children“ и марките Nike и Diesel. За „Island Born“ техни основни партньори са Monster Energy и Horsefeathers. Редакторското съдържание е от популярния в сноуборд средите американски журналист и комик Стан Левей. Проектът предизвикателство за Хелгасон, да заснеме една пълна видео част единствено със спотове в Исландия. Местата, които ще видите във филма, са разпръснати из целия остров. Крането е разредено с разговори между Хелгасон и Левей на житейски теми, както и с красиви исландски гледки.

Иначе самият Ейки е роден в град Акурери, втори по големина след столицата Рейкявик и административен център на Северна Исландия. Макар в района да има планини и ски курорт, Хелгасон се запалва първо по ърбън карането. Продължението на историята ще научите от филма. Исландецът е и първият професионален сноубордист в родината си. Някои от спонсорите му са Monster Energy, Horsefeathers Clothing, Lobster Snowboards, Switchback Bindings, Kaleidoscope Skateboards & DVS.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.