Антарктическият връх Борис е изкачен

Дойчин Боянов и Николай Петков са първите хора стъпили там

Сподели

Shares
фрагмент от остров ливингст
снимка: Фрагмент от картата на остров Ливингстън, изготвена от българския учен Любомир Иванов през 2005.(Кликнете, за по-голям мащаб)

След постъпила нова информация от 25.12, се налага да направим няколко корекции в представената по-долу информация: новият маршрут към връх Фрисланд минава по източната – не западната му страна; изкачванията са станали на 22.12 – а не на 23.12; правилното название на върха е Св. Борис, не Борис.

Алпинистите ни Дойчин Боянов и Николай Петков са успели да изкачат благополучно една от поставените си цели за експедицията на Антарктида – девственият връх Борис. Успехът им идва само няколко дни след пристигането им на българската антарктическа база, на 19-ти декември. Върхът е бил достигнат сутринта на 23-ти декември, през съседния връх Фрисланд, който е качван три пъти досега. Българите са изкачили Фрисланд по премиерен маршрут, което е постижение само по себе си. Боянов и Петков вече се намират обратно в база „Св. Климент Охридски“, където ще прекарат коледните дни, преди да предприемат следващо начинание.

Все още не разполагаме с подробности как е преминало самото изкачване. Знае се, че придвижването от Фрисанд до Борис е станало по стръмно ледено ребро. Изкачването на Фрисланд би трябвало да е станало от западната страна на върха, тъй като това е още неизследваната част на планината. Утвърденият маршрут за връх Фрисланд, носещ името „Сабат–Енрике“, минава през Лагер Академия, Каталунска седловина и Пресиянов рид и продължава логично по източната страна. Може да видите и трите локации на картата по-горе.

До този момент се смяташе, че връх Фрисланд е най-високата точка на планината Тангра, на остров Ливингстън, но след измерванията на Боянов и Петков от днес, той вероятно ще бъде изместен от връх Борис. Много от посочените височини на топографската карта на о. Ливингстън са определяни по математически път, от подножието им, без да са били изкачвани. Измерването им от точката на максималната им височина е важен принос за създаване на достоверна и подробна карта на все още частично изследвания район на Южношетландските острови, които принадлежат на Антарктида. Измерването се извършва със специални, двучестотни джипиес устройства, създадени за целта.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.