Системата The Channel и сериите EST и Re Flex на Burton

Сподели

Shares

burton-the-channel

В близо четиридесет годишната си история, компанията Burton винаги е залагала на две неща – високо качество и собствена визия. Продуктите на Burton се забелязват и запомнят, защото се отличават с иновативни и уникални дизайни. Същият е случаят и с автоматите Burton и системата за интегриране към дъската, което е фокус на този материал. Безспорно двата продълговати „канала“ в центъра на сноуборд дъските Burton, и успоредни на кантовете, изглеждат странно, но дали вършат по-добра работа от разпространената система с плочки? Истината е, че тази система, позната като The Channel®, е не само в пъти по-удобна от това, което позволява масовият стандарт, но решава пасивен проблем, в чието отсъствие се отварят нови възможности. Това важи за карачи от всички нива.

The Channel® позволява да експериментирате свободно с позицията на сноуборд автоматите върху дъската си и това е нещо много важно. Доброто усещане на сноуборда под краката ви допринася за повече удоволствие от карането и повече контрол върху снега. Системата на Burton позволява да настройвате автоматите си с много по-малко усилие и почти в движение. Но нека преговорим набързо в кои ситуации е нужно да сменяме разположението на краката си върху сноуборда.

burton channel технология
снимка: whitelines.com

Ако сме напреднали карачи, това се налага, когато сменяме стила и терена на каране. Съществуват четири параметъра, които определят позицията на автоматите ни – разкрач, градуси, центриране спрямо ширина и дължина на дъската. Последните два елемента са свързани с промяна на терена. Например при каране в пресен сняг, автоматите се изнасят в задната част на сноуборда, за повече плавателност над снега.При каране на писта е възможно изместване на автомата към предния или задния кант. Градусите са свързани предимно със стила на каране. Тялото ви трябва да е завъртяно леко напред, ако карате основно писта, а в случай че сте фрийстайл сноубордисти, то най-често двата крака сочат към двата края на дъската (позиция „гълъб“ или „пате““). Разкрачът е стандартен за стартиращи карачи – ширина на раменете или разстоянието между ходило и коляно, и се приспособява с опита. При начинаещите карачи експериментирането с позицията на краката върху дъската е задължително, докато се открият индивидуалните предпочитания, които влияят силно и на стила на каране.

Да преминем към монтирането на автоматите върху сноуборда. Стандартното монтиране включва система за закрепяне от осем винта (по четири за всеки автомат), над които седи плочка, която изолира контакта с обувката. При всяка промяна на монтираната позиция, се налага събуване на дъската, вадене на плочка, развинтване на болтове и т.н. От друга страна, иновативната система на Burton включва – вместо осем, два винта, които се намират отстрани на автомата, а не под него. Съответно автоматите се местят много по-лесно. Допълнителна система от вградени показатели, ви ориентира много бързо къде точно се намира автоматът ви.

Вторият момент е при избора на разкрач. Системите с осем болта предлагат ограничен брой възможности за ширината на разкрача. От своя страна, „каналите“ на Burton се ползват по цялата им дължина и позволяват един вид микро настройка. Трето важно предимство на системата е в отсъствието на коментираните вече плочки, което осигурява директен контакт на обувката с дъската и съответно много по-добро усещане за нея. Последното важи само за серията автомати EST®, които са специално създадени за системата The Channel. Последната технология има две други варианта, според които дъската има – вместо два, три или четири „канала“. Тези нови варианти работят със серията автомати Re Flex®. Re Flex се различават значително от EST с това, че имат плочка, подобно на стандартните системи. Самата им основа обаче има свойството да се огъва, благодарение на специална технология на материала, което отново осигурява много добър контакт с дъската.

Финално, и двете серии автомати на Burton – EST и Re Flex, работят с всички варианти на системата The Channel и се монтират и настройват за отрицателно време. За целта трябва да разполагате само с кръстата отвертка и начална концепция за това какво искате да си сглобите.

Най-новата сноуборд екипировка с марката Burton можем да намерим в магазин Drop In, на ул. “Раковски” 166 А, в София, или онлайн на dropin-shop.com

Съвети за стъпките при монтиране на вашите Burton автомати ще намерите в следващото видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.