Зимно разнообразие в малките ски курорти

Сподели

Shares

България е прекрасна страна с богата и разнообразна природа. Планините и хълмовете заемат голяма част от територията на държавата ни, а гъстите гори са обширни и красят планинските пейзажи по невероятен начин. Любовта на българите към снежните спортове има дълга история. Първият ски клуб е основан още през 1918 г. От близкото минало в България са останали голям брой малки ски зони, които се стопанисват и поддържат до ден днешен, но остават малко встрани от вниманието на днешните снежни туристи.

Вярно, тези малки курорти предлагат предимно къси ски писти и работят в по-ограничен период от сезона, но са напълно достатъчни като условия за прекарване на неангажиращи, щастливи, слънчеви дни в снежната планина. Допълнително, те предлагат страхотна възможност да пътуваме и да преживеем нови места, в по-голямо уединение с природата, далеч от динамиката и шума на широко посещаваните зимни курорти.

В следващите редове ще ви споделим идеи за пътуване и ски в разнообразни части на България. Селектирали сме дестинациите така, че да ви гарантираме зимни приключения без повторение. Зимният сезон в представените ски зони продължава от началото на месец януари до края на месец март.

В текста се коментират терени за фрийрайд, които са по презумция лавиноопасни и изискват специална подготовка и високи технически умения на каране. Спусканията в тези зони са подходящи единствено при стабилни снежни условия и в група, в която всеки от участниците е снабден с противолавинни уреди.

Ком

bg-kurorti-kom-2

В непосредствена близост до хижа Ком, и в подножието на връх Малък Ком, в Стара планина, се намира ски писта с дължина от 900 м., обслужвана от влек, тип котва. Пистата започва на височина от около 1600 м. и се захранва с естествен сняг, поддържан със снегоутъпкващи машини. Местността предлага и детска зона с втори влек, както и две писти за ски бягане. Съоръженията работят единствено в почивни и празнични дни. Хижа Ком е изходна точка за редица туристически маршрути. До ски зоната се достига от град Берковица по асфалтов път в добро състояние и дължина от 15 км. Пътят се разчиства и опесачава редовно през зимата. В същия район се намира и планинският проход Петрохан, който е известен с уникалния си за фрийрайд терен.

Узана

bg-kurorti-uzana-2

Ски зона Узана се намира над град Габрово, на 1240 м н. в. в Стара планина. Освен като любимо място за каране на шейна, локацията е известна и със своите ски писти. Най-голямата от тях е писта „Тур“, или „На завоя“. Дълга е 1200 м. и има наклон, подходящ за карачи от средно ниво. Нагоре качва паничков влек. Пистата се поддържа единствено с естествен сняг от ратрак машини и посреща снежни туристи от четвъртък до неделя. „Тур“ е опасана от рядка букова гора, която се кара идеално при наличие на достатъчно пресен сняг.

„Емар“ е втората писта, която всъщност включва трасе от два ръкава – един лесен, зелен, и втори със средна трудност – между синя и червена писта. Наличните влекове са от най-малките, така наречените „бейби влекове“. Снежните условия се поддържат и с едно снежно оръдие. Писта „Горското“ е популярна повече с пистите си за ски бягане и фрийстайл парка на Ninja Squad и Uzana Runs. Уредите на парка не са много, но са креативни и често се сменят според настроенията на райдърите. Интересни уреди за каране се строят и в самата гора, до пистата. Възможности за фрийрайд предлага близкият връх Исполин (1524 м.) И трите писти са достъпни по асфалтов път. Ски зоната е отдалечена на 22 км. от град Габрово.

Попови Ливади

bg-kurorti-popovi-livadi

Хижа Попови Ливади е разположена в средния дял на Пирин, на 1412 м. н. в., под първенеца на планината, връх Ореляк. Местността разполага с една малка ски писта, със собствен влек, както и много дълго трасе за ски бягане. Пред скиорите и сноубордисти с по-голям опит се отварят възможности за фрийрайд, стига да намерят желание да се изкачат пеша до прилежащия връх. Хижата е прясно реновирана и лесно достъпна, по асфалтов път с начална точка град Гоце Делчев. Отдалечена е на 16 км. от самия град.

Бодрост

bg-kurorti-kartala

Зимният курорт „Бодрост“ е разположен в югозападните склонове на Рила планина, на 1250 м. н. в. и на 27 км. от Благоевград. Местността стана малко по-известна след създаването на кабинков лифт там и откриването на ски зона „Картала“. Преди това „Бодрост“ разполага с малка писта и ски влек. Пътят до мястото се вие по дефилето на река Бистрица. „Картала“ разполага с единствена, но доста дълга писта, която продължава 2200 м и има денивелация от 370 м. Кабинковият лифт се качва на самото било на планината, от където се разкрива изключителна панорамна гледка към планините Пирин и Рила. От това място, по билото, тръгва маршрут за хижа Македония, чийто околни склонове могат да се карат в стил фрийрайд. Хижа Бодрост предлага също чудесни условия за почивка, след изморителен ден каране.

Здравец

bg-kurorti-zdravets

Ски зона „Здравец“ е разположена на 1350 м. н. в. в полите на Родопи планина, на 20 км. от град Пловдив. Местността е изключително живописна и е заобиколена от вековна иглолистна гора. Работят няколко ски писти, които са разпръснати в района. Най-голямата се намира при хижа Здравец и е дълга 1300 м., с паничков влек. Втората е разположена пред хотел „Здравец“, дълга е 550 м. и се захранва допълнително със съоръжения за технически сняг. Третата е писта „Копривки“, която представлява просторна плаца за начинаещи, 450 на 180 м., с влек тип ръкохватка. Пътуването от град Пловдив до курорта отнема около 20 минути и се осъществява по асфалтов път, който се поддържа редовно през зимата.

Запознайте се с другите малки курорти в България в останалите части от поредицата ТУК.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Здравейте, не сме го пропуснали – предстои да бъде представено в част 4 от тази поредица, която ще излезе на 23-ти януари. Поздрави!

  2. Здравейте, ски пистата „На завоя“ е кръстена на швейцарския град Тун. Не се нарича „Тур“.
    Хубава поредица. :)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.