Невъзможните ултрамаратони?

Шест примера

Сподели

Shares

Grand to Grand Ultra (или Grand Canyon to Grand Staircase)
Провежда се за първи път през 2010 г.
Ограничен брой уастници, разпределени по национални квоти

Предизвикателството:
237 км. между два природни обекта в Западните Щати и преодоляване на 6000 м. денивелация за седем поредни дни. Теренът е само пустиня, а логистиката е оставена изцяло в ръцете на състезателите.

The Jungle Ultra

Предизвикателството:
Подобно състезание с една точно толкова негостоприемна среда – вместо в сухата, прашна пустиня, във влажната, обрасла джунгла на Перу. Разстояние от 240 км и денивелация от 3200 м., преодоляни за шест дни, без никаква външна подкрепа.

6693 Ultra

Предизвикателството:
563 км. по заснежена магистрала в щата Юкон, Аляска, в която състезателите теглят количка с провизиите си за дълги отсечки от маршрута. В този случай няма нужда от ултиматум за време, защото тъй или иначе много малко хора успяват да изминат цялото определено разстояние – едва 11 човека. По тази причина има възможност за участие във втора категория, която включва доста по-късото разстояние от 193 км. Това в никакъв случай не прави състезанието лесно, като се вземе предвид убийствените студове, посилени от силен вятър и снежни виелици.

Магистрала Клондайк, Юкон
снимка: red bull conten pool/ Магистрала Клондайк, Юкон

Hardrock 100
Друго ултраизпитание в щата Колорадо
Провежда се за първи път през 1992 г.

Предизвикателството:
Тук става въпрос за бягане в пресечена местност, в планината Сан Хуан, и преодоляване на невъзможната (концептуално) денивелация от 20 000 м. За това състезателите имат на разположение два дни и разстояние пред тях от 160 км. Средната надморска височина е 3000 м., което се включва като допълнителна пречка.

Fat Dog 120
По-живописната, канадска версия на Hardrock 100

Предизвикателството:
То е сравнимо с това, да изтичате разстоянието от морското равнище до връх Еверест. Денивелация от 8672 м. взета със разстояние от 193 km. Трасето пресичка няколко обособени планински територии (паркове) в Британска Колумбия.

Спартаталон
Изпитание вдъхновено от гръцкия войн Фидипид

Предизвикателството:
Това изпитание е за изключителна издражливост на едно много сериозно темпо – за 36 часа трябва да бъдат пробягани 246 км. със сравнително еднаква скорост. Темпото се следи чрез 75 контролни пункта по маршрута. Участниците стартират от Акропола в столицата Атина и финишират пред паметника на цар Леонид в Спарта.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.