Невъзможните ултрамаратони?

Шест примера

Сподели

0Shares
0 0

Grand to Grand Ultra (или Grand Canyon to Grand Staircase)
Провежда се за първи път през 2010 г.
Ограничен брой уастници, разпределени по национални квоти

Предизвикателството:
237 км. между два природни обекта в Западните Щати и преодоляване на 6000 м. денивелация за седем поредни дни. Теренът е само пустиня, а логистиката е оставена изцяло в ръцете на състезателите.

The Jungle Ultra

Предизвикателството:
Подобно състезание с една точно толкова негостоприемна среда – вместо в сухата, прашна пустиня, във влажната, обрасла джунгла на Перу. Разстояние от 240 км и денивелация от 3200 м., преодоляни за шест дни, без никаква външна подкрепа.

6693 Ultra

Предизвикателството:
563 км. по заснежена магистрала в щата Юкон, Аляска, в която състезателите теглят количка с провизиите си за дълги отсечки от маршрута. В този случай няма нужда от ултиматум за време, защото тъй или иначе много малко хора успяват да изминат цялото определено разстояние – едва 11 човека. По тази причина има възможност за участие във втора категория, която включва доста по-късото разстояние от 193 км. Това в никакъв случай не прави състезанието лесно, като се вземе предвид убийствените студове, посилени от силен вятър и снежни виелици.

Магистрала Клондайк, Юкон
снимка: red bull conten pool/ Магистрала Клондайк, Юкон

Hardrock 100
Друго ултраизпитание в щата Колорадо
Провежда се за първи път през 1992 г.

Предизвикателството:
Тук става въпрос за бягане в пресечена местност, в планината Сан Хуан, и преодоляване на невъзможната (концептуално) денивелация от 20 000 м. За това състезателите имат на разположение два дни и разстояние пред тях от 160 км. Средната надморска височина е 3000 м., което се включва като допълнителна пречка.

Fat Dog 120
По-живописната, канадска версия на Hardrock 100

Предизвикателството:
То е сравнимо с това, да изтичате разстоянието от морското равнище до връх Еверест. Денивелация от 8672 м. взета със разстояние от 193 km. Трасето пресичка няколко обособени планински територии (паркове) в Британска Колумбия.

Спартаталон
Изпитание вдъхновено от гръцкия войн Фидипид

Предизвикателството:
Това изпитание е за изключителна издражливост на едно много сериозно темпо – за 36 часа трябва да бъдат пробягани 246 км. със сравнително еднаква скорост. Темпото се следи чрез 75 контролни пункта по маршрута. Участниците стартират от Акропола в столицата Атина и финишират пред паметника на цар Леонид в Спарта.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.