Българските алпинисти пристигнаха на Антарктида

Сподели

Shares
Българската база на Антарктида
снимка: Български антарктически институт/ Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“

Българските алпинисти Дойчин Боянов и Николай Петков успяха да достигнат Антарктида вчера сутринта (местно време), след като времето най-накрая застана на тяхна страна и уговореният самолет, с който трябваше да вземат последната отсечка от пътешествието си, осъществи полета си. От Пунта Аренас, в Чили, втората българска група от 25-тата родна антарктическа експедиция беше транспортирана от бразилски самолет до остров Кинг Джордж – най-голямото парче земя сред островната група на остров Ливингстън, и след това с испански кораб, до българската база „Св. Климент Охридски“.

При добри метеорологични условия в предстоящите няколко седмици и малко късмет, може да очакваме успехи от алпинистите ни на Антарктида, както и впечатляващи кадри на планината Тангра и белите й ледени върхове – малко преди тръгването си групата е успяла да се сдобие с дрон, който да вземе на експедицията. Освен за снимане от птичи поглед, летящата машинка ще бъде ползвана и за разучаване на маршрута – предвиждане на непреодолими ледникови цепки и проверка на слоестата облачност. Нямаме информация какъв точно е въпросният дрон, освен, че е куадкоптер – с четири перки.

Никой от тримата алпинисти – сред които и операторът Неделчо Хазърбасанов, няма опит с летене с безпилотен летателен апарат. Групата е минала еднократен инструктаж при Олег Василев и негови колеги от организацията „Bungee BG“, към спортен клуб „Вертикален свят“.

Докато очакваме развитието на експедицията, ви каним да изгледате филма на Неделчо Хазърбасанов за изкачването на Големия иглен връх, отново в планината Тангра, на остров Ливингстън, през 2014 г. Достъп до видеото имате от следния линк: https://vimeo.com/152684687

Голям иглен връх в Антарктида
снимка: скрийншот филм „Големият иглен връх“ на Неделчо Хазърбасанов

Сподели

Shares