Познати шампиони по бягане и катерене водят и в ски-алпинизма

Кирил Николов - Дизела и Петър Иванов се представиха успешно на държавното

Сподели

Shares
Състезатели в скоростното изкачване на Писта "Ястребец 1"
снимка: bfka.org

Българският шампион по планинското бягане Кирил Николов – Диезела и младата ни надежда в спортното катерене Петър Иванов взеха първи места в дисциплина скоростно изкачване – съответно в категориите мъже и юноши, в държавното първенство по ски-алпинизъм. Състезанието се проведе в Боровец и съвпадна с официалното откриване на сезона в курорта, на 17-ти декември. Дизела преодоля писта „Ястребец 1“ за рекордното време от 41 минути и 37 секунди. Това е най-бързото време за преминаване на това конкретно трасе в историята на държавното първенство, а то се ползва за за шеста година. Постигнатия от Дизела рекорд е условен все пак, поясняват от Българската федерация по катерене и алпинизъм, тъй като маршрутът има леки вариации в годините, във връзка със снежните и метеорологичните условия. Времевата разлика между представянето на Дизела и втория класирал се участник Никола Петков е около минута и половина. Никола Петков се състезава едва от миналата година. И двамата, с Кирил Николов, са представители на спортен клуб „Вертикален свят“.

Юношите се състезаваха на по-кратко трасе, чийто финал беше на нивото на междинната кабинкова станция. Шампионът по спортно катерене, отново в тази възрастова група, Петър Иванов измина маршрута за 32 минути. Вторият класиран участник Светослав Чалъков отбеляза време 33 минути и 10 секунди.

При жените първо място взе дългогодишната състезателка Ивона Михайлова, от клуб „Кайлъшка долина“, град Плевен, която преодоля трасето за 56 минути. Втора след нея, с разлика от минута и половина се класира Петя Тотева, отново от „Вертикален свят“, която влиза и в категорията на юношите – момичето е на 17 г.

До края на месец март предстоят още три старта от държавното първенство по ски-алпинизъм – по един за всеки от месеците, в дисциплини спринт, индивидуално и отборно състезание.

Включване от Боровец
Снимка: Стела Стаменкова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.