Какво коства създаването на един спортен катерачен маршрут

Филм за линията "Иван Масларов - Байно", с категория 7b

Сподели

0Shares
0 0
Гледка от линия "Иван Масларов - Байно"
снимка: Руслан Вакрилов “Рус”/ Гледка от линия “Иван Масларов – Байно”

През есента на 2016 г. усилията на група български катерачи за прокарването на нов и доста труден спортен маршрут на скалите до град Враца бяха увенчани с успех, след бавен прогрес, отнел две години. Във финалната си версия маршрутът съдържа спортни и традиционни участъци, състои се от четири въжета (общо 185 м.) и най-трудната му част (пасажът) е с ниво 7b. Линията е катерена първо изкуствено и след това е премината чисто със свободно катерене. Характерът на новосъздадения маршрут вдъхновява авторите му да го посветят на алпиниста и катерач Иван Масларов “Байно”, смятан за един от най-големите български алпинисти. Краткият документален филм е заснет от Бранислав Бранков, член на екипа на “Adore Outdoors”, организация за екстремни спортове и професионална фотография. Част от включените фотографии са на Руслан Вакрилов. Видеото показва многото трудности, през които минава екипът катерачи, както и красотата на откриващите се от маршрута гледки и тази на самата линия.

Основната заслуга за създаването на новия маршрут е на Мартин Маровски, Григор Вътев, Виктор Варошкин и Руслан Вакрилов – познатият ни екип от патагонската експедиция “Опашката на дракона”, както и епизиодични включвания от други български катерачи – Станислав Атанасов “Мечката”, Стоян Тодоров “Мулето”, Овагим Кешишян “Ови” и Стефан Стоянов. Построяването на един катерачен маршрут крие сериозни рискове, тъй като началните осигурителни точки са на джаджи – френдове, небесни куки и др. В един от участъците на въпросния маршрут, постигането на едно движение коства десет поредни падания на традиционна осигуровка. Основна задача на авторите на линията е откриването на решения на на пръв поглед невъзможни катерачни проблеми.

Линията е разположена на Централна стена, в нейната долна част, на сектор Веслец. Няма лесно въже по маршрута. Първият пасаж е малко по-лесен от последния ключов такъв – и двата са с осигуряване за спортно катерене. За него Маровски казва, че е “едно от най-трудните 7а в живота му”. Втори и трети пасаж са технически по-лесни, но включват по-опасното традиционно катерене на джаджи. Четвърто въже е с трудност 7b.

Иван Масларов е сред първите българи осъществили зимни изкачвания по северните стени на върховете Матерхорн и Айгер, на патагонския скален масив Фицрой, на върховете Аконкагуа (Аржентина), Маккинли (САЩ), и Пик Комунизъм (Памир), и Батиан (Кения). Той загива през 2014 г. именно на катерачния обект до град Враца, от смъртоносно падане от скалите.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.