Какво коства създаването на един спортен катерачен маршрут

Филм за линията "Иван Масларов - Байно", с категория 7b

Сподели

Shares
Гледка от линия "Иван Масларов - Байно"
снимка: Руслан Вакрилов „Рус“/ Гледка от линия „Иван Масларов – Байно“

През есента на 2016 г. усилията на група български катерачи за прокарването на нов и доста труден спортен маршрут на скалите до град Враца бяха увенчани с успех, след бавен прогрес, отнел две години. Във финалната си версия маршрутът съдържа спортни и традиционни участъци, състои се от четири въжета (общо 185 м.) и най-трудната му част (пасажът) е с ниво 7b. Линията е катерена първо изкуствено и след това е премината чисто със свободно катерене. Характерът на новосъздадения маршрут вдъхновява авторите му да го посветят на алпиниста и катерач Иван Масларов „Байно“, смятан за един от най-големите български алпинисти. Краткият документален филм е заснет от Бранислав Бранков, член на екипа на „Adore Outdoors“, организация за екстремни спортове и професионална фотография. Част от включените фотографии са на Руслан Вакрилов. Видеото показва многото трудности, през които минава екипът катерачи, както и красотата на откриващите се от маршрута гледки и тази на самата линия.

Основната заслуга за създаването на новия маршрут е на Мартин Маровски, Григор Вътев, Виктор Варошкин и Руслан Вакрилов – познатият ни екип от патагонската експедиция „Опашката на дракона“, както и епизиодични включвания от други български катерачи – Станислав Атанасов „Мечката“, Стоян Тодоров „Мулето“, Овагим Кешишян „Ови“ и Стефан Стоянов. Построяването на един катерачен маршрут крие сериозни рискове, тъй като началните осигурителни точки са на джаджи – френдове, небесни куки и др. В един от участъците на въпросния маршрут, постигането на едно движение коства десет поредни падания на традиционна осигуровка. Основна задача на авторите на линията е откриването на решения на на пръв поглед невъзможни катерачни проблеми.

Линията е разположена на Централна стена, в нейната долна част, на сектор Веслец. Няма лесно въже по маршрута. Първият пасаж е малко по-лесен от последния ключов такъв – и двата са с осигуряване за спортно катерене. За него Маровски казва, че е „едно от най-трудните 7а в живота му“. Втори и трети пасаж са технически по-лесни, но включват по-опасното традиционно катерене на джаджи. Четвърто въже е с трудност 7b.

Иван Масларов е сред първите българи осъществили зимни изкачвания по северните стени на върховете Матерхорн и Айгер, на патагонския скален масив Фицрой, на върховете Аконкагуа (Аржентина), Маккинли (САЩ), и Пик Комунизъм (Памир), и Батиан (Кения). Той загива през 2014 г. именно на катерачния обект до град Враца, от смъртоносно падане от скалите.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.