Да изберем подходящи обувки за туринг

0
 

Сподели

Shares
Сняг, фрийрайд, ски
Снимка: Dynafit

Ние от Adventure Shop се гордеем с това, че имаме огромно разнообразие на ски екипировка и компетентен персонал, които да ви асистира да вземете правилното решение при избора.

На фокус идват туринг обувките. Те определено се различават от алпийските ски обувки, тъй като са конструирани както за изкачване, така и за спускане, докато алпийските обувки са ориентирани към спускане. Туринг обувките, познати като AT (Alpine Touring), имат механизъм, който позволява отключване на яката (горната част) с ход напред и назад, който може да варира от 27 до 90. AT обувките обикновено имат гумена подметка с ясно изразен грайфер, която има по-добро сцепление при ходене по хлъзгави повърхности. Туринг обувките са фокусирани върху лекота, като за целта се използват материали като Grelamind, Pebax, карбонови и въглеродни сплави. По този начин не се прави компромис с поведението на обувките при спускане, а теглото се намалява значително.

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД

• Какъв вид туринг ще правите? Ще предприемaте дълги преходи или ще търсите най-добрата пудра, която да разцепите и ще се приберете?
• Смятате ли да използвате обувката по пистите, или ще е само за туринг?
• Кракът ви избира обувката, така че горещо препоръчваме да пробвате различни модели, тъй като има разлика в калъп и ширина.
• С какви автомати смятате да използвате обувката?
•Какво е нивото ви на каране? Начинаещ, напреднал или експерт? Това има значение при избора на твърдост, размер и ширина.

ВИДОВЕ ТУРИНГ ОБУВКИ

Как да изберем туринг обувки

ТЕГЛО VS. ТВЪРДОСТ

Много от туринг обувките на пазара превъзхождат в качествата си алпийските ски обувки. Те предлагат същата, ако не и по-голяма твърдост, но със значително по-леко тегло. Този тип обувки са ориентирани към по-опитни скиори, които гонят вятъра нагоре и го изпреварват по пътя надолу.

Опции за обувки, които се доближават до усещане и поведение с алпийски обувки:

Как да изберем туринг обувки

ФАКТ: Няма унифицирана система за измерване на твърдостта, позната като флекс, на обувките. Всяка фирма прави измерванията си в собствени лаборатории и чрез различна методика. Така че има вероятност еднакъв индекс на твърдост реално да има различно усещане.

От друга страна ултра леките туринг обувки са мечтата на всеки ентусиаст, който включва хронометъра и всяка минута нагоре е от значителна важност. За хора, които нямат опит с туринг обувки, този сегмент предлага коренно различно усещане от алпийските. Изборът на такава обувка е много зависим от нивото на скиора, стила на каране и физическата подготовка.

Опции за обувки, които са леки и бързи:

Как да изберем туринг обувки

КОМФОРТ

Комфортът при туринг обувките е критичен, тъй като понякога нямате опция да се спуснете, да влезнете в чайната и да се събуете, а трябва да продължите до най-близкия подслон, който понякога се оказва доста далеч. Ние в Adventure Shop прилагаме принципа, който ползваме при туристическите обувки – отстояние от около 5-7 мм, за да има възможност при ход крака да се движи спокойно и да се избегне нараняване. Обикновено ширината на туринг обувката е по-щедра от алпийската. В това отношение Dynafit и K2 предлагат чудесен комфорт с ширина 102-107 мм.

ФАКТ: Българите имаме по-широки крака, средно 104 мм.

Повечето модели обувки имат термоформиращи се вътрешни обувки. По този начин напасването спрямо индивидуалните анатомични нужди е много по-прецизно.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ в Adventure Shop предлагаме цялостно преформиране на ски туринг обувки.

СЪВЕТ: Не се притеснявайте, ако не успеете да намерите перфектната за вас обувка от първия път. Дори и за най-опитните карачи това изисква време и тестове.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ И ТЕХНИТЕ ОТГОВОРИ:

1. Мога ли да използвам туринг обувката си с алпийски автомат? Отговора на този въпрос е както ДА, така и НЕ. Всичко зависи от профила на подметката на обувката. Обувки с по-минималистична подметка, като Dynafit TLT 7, Movement Alp Traks Performance, са съвместими само с точкови автомати, но модели, като K2 Pinnacle, Movement Free Power 4, могат да се карат без проблем с All Mountain автомати, каквито са Marker например.
2. Ще мога ли да използвам туринг обувките си на писта? Абсолютно ДА. Стига да сте намерила обувката, която ви пасва както като комфорт, така и като твърдост, то нямате никакъв проблем да я ползвате по обработен и необработен терен.
3. Туринг обувките ще бъдат ли толкова издръжливи, колкото алпийските? Даже повече. 95% от алпийските обувки се произвеждат от полиуретанова пластмаса. Това е най-ниския клас пластмаса. Повечето туриг обувки използват Grelamid, Pebax и карбоно- въглеродни сплави. Тези материали са значително по-устойчиви и по-здрави.

СЪВЕТ: Складирайте правилно екипировката си. Високата температура и влагата са недоброжелатели и биха скъсили живота на обувките.

4. Ще компрометирам ли спускането, ако заменя алпийските обувки с туринг? Едва ли! Както вече споменахме, някои туринг обувки са доста по-стабилни от алпийските, така че това е само въпрос на правилно подбрана обувка спрямо индивидуалните желания и нужди.
5. Мога ли да пригодя алпийска обувка към точкови автомати? Категорично НЕ препоръчваме. Това би увеличило значително риска от инциденти и тежки контузии. Молим, не го правете преди консултация със специалист.
6. Мога ли да използвам алпийските си обувки за пантене? Честно казано ние не бихме и опитали, тъй като обичаме краката си. Триенето, което би се получило между обувката и крака при пристъпване, гарантирано ще доведе до сваляне на кожа, мазоли и охлузвания.

ВАЖНО! Карането в необработен терен води до повишен риск от животозастрашаващи условия. Използвайте правилната екипировка, за да намалите този риск. Не рискувайте да попаднете в такива условия без да сте минали необходимото обучение!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.