Непобедима върху байка: Рейчъл Атертън

Британката спечели всички събития на световно ниво за сезон 2016

Сподели

Shares
Рейчъл Атертън
снимка: red bull content pool/ Рейчъл Атертън

Рейчъл Атертън е родена на 6-ти декември 1987 г. в малко градче в графство Съмърсет, Великобритания, в семейство, което си има вече две момчета. Джордж и Дан Атертън навлизат сериозно в спорта на планинското колоездене и въвличат и по-малката си сестра. „В началото не ми харесваше толкова. Качвах се на колелото си, с кошница в предната част, и слагах зайчето си „Хейзъл“ вътре. Тогава братята ми заявяваха: „Не можеш да взимаш заека си“, разказва Рейчъл Атертън. Докато навършването на 20, момичето има достатъчно опит в маунтин байка, за да надделее над всички жени по време на световните състезания по даунхил и да вземе двойна победа за сезона, от Световната купа и Световното първенство.

Следващата година тя пропуска сезона, заради пътен инцидент, по време на който си вади рамото. Всъщност изважда голям късмет, защото колелото й поема голяма част от удара, който е с тежкотоварен автомобил. Две години по-късно Атертън е отново сред победителите – в челната тройка на класиранията. От 2013 г. насам тя е ежегодно номер едно в дисциплина спускане сред жените на световно ниво. През изминалия сезон, британката няма загуба в нито едно световно събитие. Тя събира и общо 15 последователни победи на големи състезания, което е рекорд в историята на спорта. Преди няколко дни британската национална медия „БиТи“ я отличи с титлата „Жена на екстремните спортове за 2016 г.“ Тази награда тя получава за втори път – първият е през 2014 г.

Рейчъл Атертън се занимава активно с популяризирането на даунхил колоезденето сред младите момичета във Великобритания. За втора поредна година тя финансира с лични средства младежката категория при жените в Британските даунхил серии. Атертън присъства на състезанията като временен треньор на девойките. „Когато растях, нямах жени в живота си, на които да подражавам. Живеех по средата на нищото, нямах достъп до социални мрежи и интернет. Сега, когато срещам други големи спортистки или чета за тях, това наистина ме вдъхновява и ме кара да мисля, че, ако те могат да го постигнат, и аз мога. Така че, просто да разпространяваш заниманието си, да споделиш историята си, това може да вдъхнови много хора.“, споделя британката. „Аз искам да покажа, че, ако просто се качиш на колелото си и караш в гората – както аз направих, може да се озовеш на върха на света.“

Запознайте се отблизо с Рейчъл Атертън в следващото видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.