Колко човека са нужни за счупване на спортен рекорд?

Сподели

Shares
Участниците в Breaking2, Елиуд Кипчоге, Лелиса Десиса и Зерсенай Тадесе
снимка: nike.com

Отговорът на въпроса, колко човека са нужни за счупване на спортен рекорд, се дава от компанията Nike: около 20, сред които биомеханици, дизайнери, инженери, диетолози, психолози и естествено спортни треньори. Новият проект с обществена насоченост на фирмата, наречен Breaking2, цели да „отгледа“ бегачи, които да могат да тичат невъобразимо бързо. В цифри, това означава хора, които да тичат 42 км. за под два часа.

Пределът от два часа е свързан с настоящия световен рекорд на подобно разстояние – 2 часа, 2 минути и 57 секунди, поставен на Берлинския маратон през 2014 г. от кениеца Денис Кимето. Тук става дума за скъсяване на времето със само три минути, но ако съдим по близкото минало, това може да отнеме около 15 години – преди толкова време рекордът за бягане на маратон е 2 часа и 6 минути. Nike планува да постигне своя пробив за няколко месеца.

Проектът предвижда четримесечна мултифасадна тренировъчна програма, в която да се включат трима от най-добрите бегачи в света – Елиуд Кипчоге, Лелиса Десиса и Зерсенай Тадесе. Казусът за възможно или не ще бъде решен на специално събитие през април, което предстои да бъде обявено от Nike. За да се свали времето под 2 часа, е нужно от всяка миля (1,6 км.) да се изрежат по 7 секунди.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.