На ски в Боливия със Сам Смути

Сподели

Shares
Кадър от филма "Lost Gringos"
снимка: thenorthfacejournal.com/ Кадри от филма „Lost Gringos“

Карането на ски в отдалечени точки на света е тема на любимите ни снежни филми. Когато подобни приключения са подплатени с кауза, това ги превръща в още по-вдъхновяващи истории. Пример за подобно видео е „Lost Gringos“ на The North Face от сезон 2015/16. Късометражният филм предлага пътешествие едновременно из екстремни снежни склонове и една екзотична култура, двете окомплектовани в една държава – Боливия. Главен герой е Сам Смути, популярният новозеландец със завидни умения във фрийрайд ските. Историята се завърта около повтаряне на вълнуващи преживявания от младостта на Рон Смути, бащата на Сам. Други действащи лица са про скиорите Джони Колинсън и Фрейзър Макдъгъл.

„Харесва ми идеята да съм първият, който спуска даден склон и мисля, че точно това се случи на няколко пъти в Боливия. Но това не беше основната мотивация за това пътуване. Много по-голямо беше желанието, да се потопим в тази чуждестранна локация и да вземем максимално от преживяването“, обяснява Смути. Новозеландецът се нарежда сред най-добрите фрийрайд скиори в света.

„Знаех нещо за пътуванията на баща ми до Боливия, той ни носеше най-меките шапки, направени от вълна от алпака. Също така, в дома на нашите си имаме една голяма черга с южноамерикански мотиви“, разказва Смути. „Но баща ми никога не е обичал да споделя много, така че, общо взето, трябва да теглиш историите му с ченгел.“ След солидни разпити Смути разбира, че баща му е осъществил редица премиерни изкачвания в Андите на Боливия, което зарежда екстремния атлет със страхотно вдъхновение за сходни приключения. Вълненията от първата среща на Смути с Боливия са в основата на филма „Lost Gringos“.

Сами е запленен от страната. „Допадна ми заплетената история на региона и колоритът на местната култура. На второ място, беше предизвикателство за фрийрайд на една доста сериозна височина в планинат. Също, и срещата с този толкова различен пейзаж от всичко друго, което съм виждал“, споделя Смути. Скиорското трио на The North Face изкачват самостоятелно и спускат върховете „Пекено Алпамайо“, от масива Агуха Негра и „Хуайна Потоси“, част от планината Ала де Сур. Голямата надморска височина обаче се оказва сериозоно предизвикателство за Смути. „Очаквах лошото си представяне – физическата ми подготовка се състоеше в чакане на прозорци с добро време на състезания, а и катеренето и карането на височини от 6000 м. не предлага идеалните условия за снимане на видео сегменти,“ разказва главният герой от филма. „Но аз съм много упорит и дадох всичко от себе си, за да успея.“

Следва целият филм:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.