Ски маски и каски от Alpina

0
 

Сподели

Shares
Alpina
Снимка: Alpina Sports

Alpina е брандът, който обезопасява колоездачите и практикуващите зимни спортове като им предлага иновативни и високотехнологични каски, маски и очила. Още в първите години след създаването на марката, Alpina влиза на пазара като силен играч, който предлага на спортистите продукти с възможно най-добрите технологии по отношение на безопасността и сигурността. Само две години след основаването си, Alpina пускат революционните за онзи момент ски маски, които позволяват панорамно поле на зрението.

Както казват от Alpinа, окото е най-важният ни сензитивен орган, предоставящ около 90% от сетивните ни възприятия. Особено при практикуване на зимни спортове, очите ни постоянно са изложени на риск, заради UV лъчите, които се увеличават с повишаването на надморската височина и заради ярката светлина, която рефлектира от снега. За всеки 1000 м покачване в надморската височина, количеството UV лъчи се покачва с 20%, а снегът от друга страна, отразява до 95% светлина (за сравнение – тревните площи отразяват едва 6% слънчева светлина). Допълнителен фактор се явява вятърът и прехвърчащият сняг, който също може да увреди окото. В тази връзка компанията прави всичко възможно, за да създава най-добрите технологии, които да предотвратяват травми, засягащи именно очите. Технологиите са вградени в ски маските – единственият начин да защитим максимално очите си.

Едно от първите условия, което може да определи една маска като добра, е тя да предлага защита от UV лъчите. Маските на Alpina ни пазят както от UV A, така и от UV B и UV C слънчевите лъчи. Освен това обаче, стъклата им са защитени от още няколко технологии.

Alpina Granby

Маската GRANBY е изработена с технологията Varioflex, която се грижи за самостоятелната промяна в светлопропускливостта. Плаката променя своята пропускливост на светлина и слънчеви лъчи и се адаптира спрямо околната среда благодарение на специалните пигменти, разположени върху нея, които се отварят и затварят на принципа на „розата”. Следващата технология, която спомага добрата видимост и съответно безопасността, е Fogstop. Тя предотвратява замъгляването на стъклата от вътрешната страна и в комбинация с панорамните плаки, предназначени за над 180-градусова гледка, спомага за разпознаване на опасности в страничните части на пистата. Освен това обаче, лещите са извити към външната страна на очилата, което още веднъж подобрява периферното зрение и осигурява по-добра вентилация, заради увеличения вътрешен обем. Ски маската е „оборудвана” и със системата Airframe venting. Чрез специално покритие, се оптимизира циркулацията на въздух зад очилата. По този начин влагата се изпарява и се предотвратява замъгляването на стъклото.

Основни характеристики на ски маска GRANBY:

100% UV A, B и C защита до 400 нм;
Системи против замъгляване;
Огледално покритие;
Защита от инфрачервени лъчи;
SKID GRIP – Гумирана лента на маската, която предотвратява приплъзването
Hinge Band – Лентата на ски маската е прикрепена чрез куки към външната част на рамката;

Alpina Big Horn

Маската BIG HORN също предлага максимална защита от UV A, UV B и UV C лъчите. В нея са включени най-добрите технологии на марката Alpina, което я прави идеален избор за ски преживявания.

Както и ски маската GRANDBY, така и BIG HORN променя тоналността на стъклата си спрямо заобикалящата ни светлина. Това, което основно отличава тази маска от гореописаната обаче, е плаката Quattroflex. Quattroflex означава, че плаката на маската е полароидна, което значително подобрява видимостта. Технологията пропуска директната светлина, но филтрира отразената и разсеяната светлина, или така наречените отблясъци, което подобрява контраста и общата видимост. В комбинация с Varioflex – системата променяща светлопропускливостта на плаките в зависимост от условията, oчите ни са защитени, а в същото време получаваме възможно най-добрия изглед.

Отвори отстрани и в долната част на маската, част от системата Venting Frame, не позволяват замъгляването на стъклата, тъй като позволяват на въздуха да навлезе и да циркулира във вътрешната част на маската. Освен това стъклата и на тази маска са огънати навън, което позволява много голямо зрително поле и допълнително движение на въздушния поток зад маската за минимизиране шанса от замъгляване. Зрителното поле, видимо докато носим маската, се определя на повече от 180 градуса, което е изключително полезно за регистриране на препятствия или проблеми в страни от нас. Маската е защитена и с покритието против замъгляване Fogstop и термоизолационния слой Thermocoating.

Основни характеристики на маска BIG HORN:

Quattro Varioflex Multimirror;
100% UV A, B и C защита до 400 нм;
Системи против замъгляване;
Огледално покритие;
Защита от инфрачервени лъчи;
Регулиране на мостчето на носа;
SKID GRIP – Гумирана лента на маската, която предотвратява приплъзването;
Hinge Band – Лентата на ски маската е прикрепена чрез куки към външната част на рамката;

Освен в производството на висококачествени маски и очила, Alpina е марка, специализирана и в изработката на каски, които ни защитават по най-добрия начин.

Alpina Cheos

CHEOS е каска, която използва една от най-добрите вентилационни системи на пазара, което я прави изключително подходяща за фрийрайд. Освен това обаче, тя е произведена със системата In-mold, която свързва здраво външната обвивка и порестата пяна отвътре. Външната част на каската – т.нар. черупка, е изработена от много тънък и лек поликарбонат, който обаче е изключително устойчив на надраскване и счупване, докато вътрешната е изработена от HI-EPS. Това е зърнист материал, който се състои от множество микроскопични въздушни кухини. При удар балончета абсорбират въздействащите сили и осигуряват защитно омекотяване.

Системата за вентилация работи чрез контролиране на въздушния поток посредством отваряне и затваряне на клапите на въздушните отвори. Те се използват интуитивно и лесно, дори с ръкавици на ръцете. Освен това вътрешната подплата на каската се сваля бързо и лесно, за случаите, в които времето се е оказало по-топло от очакваното. Същото е възможно и с протекторите за уши.

Основни характеристики на каска CHEOS:

In-mold технология;
Run System- позволява лесно и бързо регулиране на каската за перфектно прилягане;
Y CLIP – свързва предната и задната каишка и ги фиксира удобно под ухото;
3D-fit-system – система за регулиране на задната част на каската по височина в пет степени;
Neck Warmer – Подплата в задната част на каската, изработена от удобна и мека micro-fleece материя;

Alpina Snow tour

Още една каска от Alpina осигурява необходимата защита при ски заниманията ни. Наречена е Snow tour и е една от най-леките каски в света, предназначени за туринг. За да се намали ненужното тегло в каската, от Alpina редуцират „пълнежа” в каската, премахват подложките за ушите и включват вентилационна система. За да гарантират, че потребителите няма да се чувстват премръзнали по време на спусканията, каската идва в комплект с боне, което може да се носи както под каската, така и самостоятелно.

Също както каската CHEOS, така и Snow tour е изработена посредством технологията Inmold, което я прави изключително здрава и устойчива на удари. Каската може да бъде регулирана за идеално прилягане с помощта на системата за регулиране на задната част на каската в пет степени и системата Run.

Освен за туринг, каската е подходяща и за катерене, защото е една от малкото в света, сертифицирани с едновременно по два стандарта – за туринг и за алпинизъм.

Основни характеристики на каската Snow tour:

In-mold Technology
Hi Eps вътрешна черупка
Edge Protect – пластина, която осигурява допълнителна защита отстрани и оказва много важно значение при евентуални странични падания;
Y CLIP – свързва предната и задната каишка и ги фиксира удобно под ухото;
Neck Warmer – Подплата в задната част на каската, изработена от удобна и мека micro-fleece материя;

Посочените модели каски и маски от Alpina, както и други артикули на марката, можете да намерите в магазини Sport Depot и онлайн на sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.