Траял байк на една от най-високите язовирни стени

Сподели

Shares
Фабио Вибмер върху парамета над стената на язовир Кьолнбрайншпере
снимка: red bull content pool/ Фабио Вибмер върху парамета над стената на язовир Кьолнбрайншпере

Младият траял байкър Фабио Вибмер преодоля парапета на една от най-високите язовирни стени в Европа, в опит да заснеме атрактивно видео за състезанието за най-добра байк линия за 2016 на GoPro. Предлаганата награда е 15 000 долара.

Язовирът се намира в Австрия и се казва Кьолнбрайншпере. Стената му е висока цели 200 метра. Тя е обезопасена с метално ограждение, чиято ширина отговаря на тази на гумата на самия велосипед на Вибмер – съвсем стандартна. Целта, която младият австриец си поставя, е да премине пълната дължина на парапета и идеята е да го направи от първия опит.

Поставената задача е в сферата на маунтин байк дисциплината траял, която е свързана, не толкова със спускане, колкото с преодоляване на препятствия. Направлението може да се практикува на равен терен и често е свързано с „катерене“ чрез подскоци с велосипеда. Вибмер има опит с парапетите, защото практикува тази разновидност на спорта предимно в градска среда – стрийт траял.

Приетото предизвикателство се оказва по-трудно от плануваното. На байкъра му трябват цели седем опита, за да успее да стигне до другия край на стената, карайки върху парапета, без да падне. За щастие, всичките му падания са от страната на площадката. Все пак Вибмер взима някакви мерки за безопасност за екстремното си начинание. въпреки че ефикасността им седи малко под въпрос. Той се осигурява с въже, което се държи от втори човек. Това е всичко.

„Когато отидох на мястото, не можах да повярвам на очите си и единствената ми мисъл беше ‘боже господи'“, споделя байкърът. Той попада за първи път на локацията в интернет. На картинка изглежда перфектното място за неговото видео, но на живо размерите придобиват нов смисъл. „Надничайки през парапета в центъра на язовирната стена, бях толкова изплашен, че не бях сигурен дали все още искам да го направя.“ Ами, прави го.

Траял маунтин байкингът е една по-слабо популярна дициплина, заради високото ниво на технични умения, които изисква, особено в управлението на кормилото на байка. Наблюдавано отстрани, заниманието често изглежда необичайно на случайния зрител, по простата причина, че включва доста подскачане на задна гума. На Банско филм фест видяхме как полякът Кристиан Херба скача по стълбите нагоре – или изкачва, на различни небостъргачи в различни краища на света и останахме доста изненадани. Стрийт карането се отличава с повече разнообразие, включвайки и изпълнение на трикове.

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Аве, какъв е този „Траял байк“ ?! Нарича се трейл ! Идва от trail, което означава пътека !! Trial означава пробен. Цялата категория сте я кръстили по този безумен начин !

  2. Хаха, гумата му е омекнала от страх B-)
    Жив траял си е на тоя парапет..

  3. до trAIl trIAl 17.12.2016 at 19:00

    Траял се каза и не идва от trail, ами от try all.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.