Работа-мечта

0
 

Сподели

Shares

Запознайте се с експерта по полярните мечки в зоопарка в Сан Диего, който пътува до някои от най-отдалечените региони в света, за да помогне за защитата на застрашените видове.

снимка: Dr Nicholas Pilfold
снимка: Dr Nicholas Pilfold

Д-р Николас Пилфолд е кандидат-научен сътрудник в зоологическата градина на Сан Диего. „Никога не съм си мислел, че ще работя в зоопарк, но ми харесва“, казва Николас.

Роден във Ванкувър, той има буквално „една от най-яките професии в света“ – да помага за защитата на полярните мечки от човешки заплахи и изменението на климата. Съвсем скоро той беше в Арктика, където използва дронове за проследяване поведението на животните.

Работа мечта
снимка: Dr Nicholas Pilfold

Въпреки че много учени се отнасят предпазливо към безпилотните летателни апарати, поради нахлуването им в естественото местообитание на животните, д-р Пилфолд казва, че екипът му ще поддържа безопасна дистанция за наблюдение поведението на мечките. Екипът използва дроновете, за да изследва, ненатрапчиво, отдалечени и недостъпни райони.

снимка: Dr Nicholas Pilfold
снимка: Dr Nicholas Pilfold
Но как се става експерт по полярните мечки?

Д-р Пилфолд е очарован от мечките и от „най-отдалечените места на света“ още от дете и започва да търси начин да съчетае двете си страсти. След първото си изследователско пътуване до Арктика буквално се влюбва в тази част на света и веднага разбира, че „това е животът за него“.

Д-р Пилфолд завършва университета на Британска Колумбия във Ванкувър и прави докторат в областта на биологическите науки. Неговата работа се фокусира не само върху опазването на полярните мечки, а също и в изучаване на взаимоотношенията хищник-плячка между мечките и тюлените в канадска Арктика. Заедно с полярните мечки, запаленият пътешественик изучава също и мечките в Андите на Перу и гигантските панди в Китай.

Зоологическата градина в Сан Диего е дом на няколко полярни мечки, спасени от дивата природа, след като са осиротели.

Каллук и Таткуик, брат и сестра, са само на няколко месеца, когато пристигнат в комплекса от Аляска през март 2001 година. Майка им простреляна и убита, а малките са спасени.

Чинук, женска мечка, също пристига в зоологическата градина на Сан Диего през май 1996 година като сирак, но учените не знаят какво се е случило с майка й.

Работа мечта
снимка: San Diego Zoo Global

В зоопарка съоръжението за полярните мечки е една от най-популярните атракции. Корпусът включва малък басейн със стъклени стени, които позволяват на посетителите да наблюдават гигантските мечки в действие.

Работа мечта
снимка: San Diego Zoo Global

А д-р Николас Пилфолд има много работа, дори когато не е на изследователско пътешествие. „Трябва да подготвя списъка с всичко необходимо за нашата арктическа експедиция. Там ще бъде -20 градуса по Целзий, така че ще ни трябват много топли дрехи“, обяснява той.

Работа мечта
снимка: San Diego Zoo Global

От 2008 г. полярните мечки са в списъка на застрашените видове на САЩ. Изчислено е, че популацията им е около 22 000 до 31 000 в целия свят.

Работа мечта
снимка: San Diego Zoo Global

Надеждите са, че именно работата на д-р Пилфолд и неговите сътрудници ще промени тази тенденция. „Нашата цел номер едно е да сложим край на изчезването на тези животни“, категоричен е ученият.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.