В търсене на перфектния полет

0
 

Сподели

Shares

Да преминеш през цял един континент в търсене на нови, непознати места за летене и вълнуващи, незабравими приключения. Това правят пилотите Томас дьо Дорлодо и Хорацио Лоренс в Африка, в рамките на проекта The Search Project. Пътуването им започва от бреговете на Мароко и преминавайки през пустини, планини и каменисти пътища, завършва чак в Кейп Таун.

С VW Amarok в Мароко

В Мароко пилотите откриват страхотни места за въздушна акробатика, а Хорацио прави бейс скок от парапланер.

„Винаги съм позитивен, когато летя. Понякога, особено когато уча нов и опасен трик, изпитвам страх, но страхът ме държи нащрек. Това е част от живота ми, и харесвам усещането. Да се бориш със страховете си, винаги е добра тренировка“, казва Хорацио.

С VW Amarok в Мароко

В Tafraout пилотите успяват да направят най-дългия полет, правен някога в Мароко – издигайки се до 4000 м и преминавайки 100 км разстояние. За финал на мароканската част от приключението, екипът, заедно с парапланерите си, изкачва Тубкал – най-високия връх на Атласките планини. Излитайки от върха, пилотите успяват да се издигнат до 4165 м н.в.

От Мароко Томас, Хорацио и останалата част от The Search Project се отправят още по-юг в Африка. Приключението ги отвежда през Кения, Етиопия, Танзания, Намибия, за да завърши в Кейп Таун. В Намибия към проекта се присъединява и Весо Овчаров, който изпълнява зашеметяващи акробатики над пустинните дюни. Заедно с екипа на The Search Project в Африка е и Volkswagen Amarok, който успява да ги преведе през планини, пустини и каменисти пътища, без да срещне затруднения по пътя към следващото приключение.

„Изживяването ми с Amarok е изключително позитивно, пътувах с него през целия африкански континент, от север до юг. В началото малко се притеснявах, не бях сигурен дали ще мога да отида навсякъде с него, но след няколко седмици нямах никакви съмнения, мога да стигна където и да било, по дюните, в планините, дори във водата. Справи се с всичко това, без никакви проблеми, и в продължение на 25000 километра, които изминахме в Африка, не срещнахме никакви спънки. В нито един случай не сме имали нужда от механик, или въобще някаква помощ.
Най-предизвикателният терен, по който съм карал, беше може би в Танзания. Имаше страшно дълбок прах, беше все едно караш по сняг. Колата беше направо зарита в него, и беше доста трудно, защото никога не знаеш какво следва. Атласките планините в Мароко също бяха труден терен, беше голямо предизвикателство, много каменисто, минаваш през стръмни участъци, големи дупки… Но и двата случая нямахме почти никакви проблеми, колата се справи страхотно“, разказва Том.

Весо Овчаров, Намибия

Том дьо Дорлодо е участвал цели пет пъти в най-голямото и най-трудно парапланеристко състезание – Red Bull X-Alps, където е най-младият участник. Известен със страстта си по прелети на изключително дълги разстояния и големи височини. Поставял е рекорди с полети в Нова Зеландия, Каракорум и Пиринеите, включително световен рекорд с прелета си от Брюксел до Истанбул през 2009 г. Той е и основателят на The Search Project – проект, в рамките на който Том и останалите от екипа пътуват по целия свят в търсене на приключения и създават документални филми, с акцент върху местните култури, хора и природа, през призмата на акропарапланеризма.

С VW Amarok в Мароко

„Най-големият лукс в живота ми е да решавам кога и къде ще прекарам времето си, просто като гледам картата на света. Когато пътувам, най-луксозният хотел е палатката на покрива на моя Amarok, в средата на нищото. По този начин се наслаждавах на звездите в небето или на стадо слонове, когато бях в Африка.
Карам Amarok вече пет години, и направо съм влюбен в тази кола, имам палатка на покрива, така че мога да спя вътре, на покрива на колата си, и да пътувам навсякъде. Миналата година минах над 90000 километра из цяла Европа, и беше страхотно. Освен това имам достатъчно място, за да побера цялата екипировка, която ми е нужна по време на дълги пътувания“, споделя Томас.

ВИЖ ОЩЕ: Най-екстремното излитане – с безмоторен самолет от изключително къса писта по стръмен наклон, завършващ с отсечен ръб

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.